Australian cattledog

En arbetsmaskin som gillar närhet

En arbetsmaskin som gillar närhet

Trofast tankeläsare. För en australian cattledog betyder familjen allt. EN ACD är också otroligt snabb med att läsa av sin omgivning, fatta beslut och agera. Foto Getty Images

Australian cattledog är något av ett fysiskt fenomen. Det här är hunden som är både stark, vig, snabb och uthållig. Fysiskt klarar den alla typer av hundaktiviteter du kan komma på. Den är dessutom en fantastisk kompis som alltid vill följa dit du går.

Rasen tillkom omkring 1840 i Australien. När engelsmännen kom till Australien insåg de snart att de medhavda vallhundarna inte klarade den tuffa miljön och klimatet. Man korsade då skotska släthåriga highland collies med den inhemska vildhunden dingo. Resultatet blev hårdföra hundar som tålde ansträngning och hetta och som hade dingons sätt att arbeta tyst.

Behöver arbeta

En australian cattledog måste få arbeta, inte minst med huvudet. Närhet till ägaren och fysisk kontakt är också viktigt för denne trogne kamrat. Då den i grunden också är en vakthund vill den vakta reviret och sin familj, dock utan att vara aggresiv eller skällig.

Plikttrogen

I rasstandarden kan vi läsa bland annat: En australian cattledog är alltid uppmärksam, ytterligt intelligent, vaksam, modig och pålitlig med en obetingad hängivenhet åt plikten, vilket gör den till en idealisk arbetshund.

Foto Getty Images

Har du vad som krävs för en Australian cattledog?

En australian cattledog ställer krav på sin ägare och är kanske inte det givna valet av förstagångshund. Med sin stora motor måste den få arbeta, både med kropp och knopp. I annat fall kan den medfödda energin ta sig andra uttryck som ofta kan leda till problem. Det är dock inte svårt att hitta passande aktiviteter. Du kan i princip välja och vraka bland alla bruksgrenar eller fartfyllda aktiviteter som agility och freestyle. Vi hittar även rasen bland tjänstehundarna. Vill du jobba mycket med din hund och kan ge den all den aktivering den behöver, ja då har du i ACD en ras med enorma resurser. Inte minst kommer den att bli ett härligt sällskap och en fantastisk vän, eftersom för en cattledog så betyder familjen allt!

Mer om australian cattledog hittar du hos rasklubben 

 

Text Catharina Olsson-Lindh

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Ge tassarna en hjälpande hand

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Tips för bitiga valpar

I butik nu