Ställer du dig någonstans där många går på promenad med sin hund kommer du troligen få se samma sak om och om igen. En hund som hålls i kort koppel och som kämpar för att komma framåt, åt sidan eller vill stanna för att nosa.
Eller kanske tvärtom – en hund som stretar och drar så hårt att matte eller husse släpas efter som en mer eller mindre viljelös trasa. En hund som drar i kopplet och en ägare som drar emot eller rycker i andra änden ser inte bara tråkigt ut. Det kan också vara direkt skadligt. Ryck och slit kan till exempel orsaka skador på hundens nacke och rygg och människan i andra änden kan både bli omkulldragen eller få skador i axlar.
Ingen skön promenad
Att hela tiden kämpa i kopplet kan också göra hunden så frustrerad att den blir aggressiv. Ja, det kan ju även hända att matte eller husse blir en smula irriterad av att behöva bråka så med hunden. I stället för att kunna njuta av en skön promenad.
Man kan lätt tro att hunden ska sluta för att det är obehagligt och gör det svårt att andas. Men faktum är att ju mer du drar i kopplet, desto mer kommer också hunden att dra. Förklaringen är enkel och rent fysisk. När hunden känner motståndet av kopplet reagerar den reflexmässigt med att dra tillbaka, helt enkelt för att det ska uppstå balans. Hundar som alltid går i sträckt koppel kommer troligen också att bli så vana vid det att så fort kopplet slakar lite, så börjar den att dra.
Träna med koppel
Så här kan du göra i stället – och börja med att träna dig själv på att inte slentrianmässigt dra eller rycka tillbaka när hunden drar i kopplet:
- Träna hunden på att kopplet ska vara slakt, annars går ni inte. Stå still tills hunden stannar och kanske kommer emot dig några steg, då kan ni fortsätta att gå. Börja med korta sträckor.
- Byt riktning. Börjar hunden dra, vänd och byt riktning så kopplet blir slakt en stund. Sen vänder ni igen och fortsätter i den ursprungliga riktningen.
- Skaffa ett längre koppel. Vissa hundar behöver lite större radie helt enkelt. Men undvik flexikoppel. Dels för att de gör det svårt att ha kontroll på hunden. Men framför allt eftersom linan är sträckt i ett sådant koppel, vilket gör att hunden drar automatiskt.
- Visst finns det hjälpmedel, som till exempel nos-sele eller wgw-bälte. Men deras huvudsyfte är att hjälpa till med träningen. Inte att vara lösningen. Att använda sele i stället för halsband är också mer skonsamt för hunden. Men precis som med all hundträning är det TÅLAMOD och träning som är nyckeln till trevliga hundpromenader i framtiden.
Lycka till!
Läs också: 6 skäl att älska hundpromenader