Det finns ett liv efter semestern…

Njut av semester och ledighet, men trappa upp om omställningen till vardagen blir stor för hunden.

Det finns ett liv efter semestern…

Jo vi vet, det är inte kul att tänka på, men, vardagen kommer vare sig vi vill eller inte för de flesta. Se till att omställningen inte blir alltför stor och abrupt för hunden.

Det är härligt att vara ledig och ha tid att hitta på massa trevligheter med hunden. Att kunna ha den hos sig mer eller mindre dygnet runt och verkligen umgås ska du förstås passa på att njuta av och utnyttja till fullo.

Separationsproblem

Men om kontrasterna sen blir väldigt stora mot vardagen, då barnen försvinner till skola och aktiviteter. Det blir långa jobbdagar med mindre ork och mer ensamhet för hunden, kan det vara klokt att trappa upp. Särskilt för hundar som haft separationsproblem men äntligen börjat kunna vara ensam några timmar innan semestern tog vid, är det bra att fortsätta träningen. Lämna den en stund då och då även om ni inte måste. Annars finns risk för att ni får börja om igen, och så blir det onödigt jobbigt för både hund och människa.

Detsamma gäller dagis

Det kan vara bra för hunden att hålla kontakt med den flocken även under semestern. Ligger dagiset i närheten kanske ni kan gå förbi en sväng – efter att ha talat med föreståndaren förstås – eller kanske lämna hunden några timmar där om det går bra.  Eller boka in ett par promenader med några av hundens favoritkompisar från dagiset eller dagmatten.

En hund kan inte förstå vad som händer i framtiden, den lever alltid i nuet. Det är en skön inställning till livet som vi människor borde anamma mer, men vår förmåga att se framåt och planera är förstås en styrka också. Så njut av stunden och semestern, men snegla lite framåt också.

Har vardagen redan börjat och du är osäker på hur din hund klarar av att vara lite mer ensam. Pröva att rigga en mobilkamera och filma när du åker och handlar och är borta en kortare stund.

 Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

En cancerdiagnos behöver inte innebära slutet

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Vinn boken om Molly – den fyrbenta detektiven