Sponsrat innehåll

Dålig tandhälsa vanligt hos hundar
Foto: Getty Images,

Dålig tandhälsa vanligt hos hundar

Tandproblemen hos hundar ökar och vikten av en god mun- och tandhälsa hos våra hundar har uppmärksammats mer och mer de senaste åren. Att förebygga framtida eventuella problem är förstås viktigt och har du möjlighet kan en tandvårdsförsäkring ge extra trygghet i händelse av sjukdom eller olyckor som skadar tänderna.

Länge har dåliga tänder inneburit ett oundvikligt lidande, men idag går det att göra mer för att åtgärda tandproblem hos hundar och andra husdjur än vad det någonsin gjorts tidigare.

För att ge fler möjlighet att ge sin hund tandvård när det är nödvändigt erbjuder därför Dina Försäkringar som enda försäkringsbolag en tandvårdsförsäkring. Det är en tilläggsförsäkring som du lägger till din veterinärvårdsförsäkring och som hjälper dig med kostnaderna för tandvård om din hund behöver hjälp efter ett olycksfall eller sjukdom.

– Alla som redan har eller köper en veterinärvårdsförsäkring hos oss kan även skaffa en tandvårdsförsäkring, berättar Anita Moliis Larsson, Chef Djurskador & Produktansvarig Djur.

Anita Moliis Larsson, Chef Djurskador & Produktansvarig Djur, Dina Försäkringar. Foto privat.

Vi kontaktade Pia Heléne Welander, veterinär och ställde frågan:

Vad beror det egentligen på att tandproblemen ökar?

– Precis som andra kroppsdelar påverkas mun och tänder förstås av ålder och allmänt slitage men även anatomi, immunförsvar, felaktig utfordring, utebliven tandborstning, ras/ärftlighet och olyckor, alla är de faktorer som på olika vis påverkar mun- och tandhälsa.

– Våra husdjur lever idag så pass länge idag att det i stort sett är oundvikligt att de förr eller senare får problem med tänderna. Lever man längre måste tänderna också hålla längre. Till viss del kan man kanske också säga att det är vällevnadssjukdomar. Förr kanske hunden fick gnaga och dra lite mer, nu finns lättuggad mat som inte låter tänder och käkar arbeta i samma utsträckning.

Vilka tandproblem är de vanligaste?

– Det är tandsten och tandlossning. Att ta bort tandsten och att röntga tandrötter är något som vi veterinärer gör allt oftare. På mindre raser är tandstensproblemet något som uppstår ganska tidigt. Jag upptäcker ibland tandsten när jag tar kvarstående mjölktänder. Då är de kanske 1,5 eller bara 1 år gamla och kan redan då ha tandsten. Kan man ta bort den tidigt, så kanske de slipper tandlossning. 

– Större hundar har mindre benägenhet för tandlossning, möjligen är det genetiskt betingat. Men många större hundar är å andra sidan mycket mer aktiva och kan skada tänderna av sådana orsaker.

Ett exempel på hur det kan se ut före tandrengöring hos veterinär. Pia Heléne Welander.

Arbeta förebyggande

Att börja tidigt med att vänja hunden vid att hanteras, öppna munnen och titta på tänderna är viktigt menar Pia Heléne. Man kan också tänka på hur hunden luktar i munnen.

–  Hundar luktar annat än människor i munnen, men de ska inte lukta flagrant illa. Gör de det är det oftast ett bekymmer och man bör kolla upp så där inte är en infekterad tand eller tandrot, exempelvis. Att man har fina tänder som ung är inte heller någon garanti för att de fortsätter vara fina. Regelbundna undersökningar hos en veterinär är därför en god idé.

Tandproblem kan tyvärr vara svåra att upptäcka då de kommer smygande och hunden vänjer sig vid dem, förklarar Pia Heléne.

– En tand sitter lös, det bildas tandfickor med mera. Vissa raser med mycket tandkött får ofta överväxt som ger bakteriella problem. Har hunden påtagligt överbett eller underbett sköljer inte saliven tänderna vilket ökar risken för tandlossning. Börjar hunden självmant tappa tänder bör man absolut kolla upp – oftast är då fler tänder drabbade.

Samma mun som ovan efter tandrengöring och borttagande av tandsten. Foto: Pia Heléne Welander.

Hur viktigt är det att borsta tänderna på hunden?

– Borstar man tänderna på sin hund dagligen så gör det väldigt stor skillnad. Men bara varannan dag kommer också att ge resultat. Framförallt om man har mindre hundar där det också kan spara mycket pengar i framtiden.

– Att låta hunden gnaga, dra i saker (kampa med tofsar exempelvis) är också bra. Bära på bollar är något man kanske ska vara försiktigare med att låta den göra. Att ständigt gå och bära på till exempel en tennisboll kan ge ganska tuff nedslitning av tänderna, lite beroende på ras och storlek.

Men att borsta tänderna på hunden. Det var det väl ingen som gjorde förr?

– Nej, men då var man kanske nöjd med att de kunde äta, och tittade inte riktigt på hur de såg ut i munnen och om de hade ont. Men att de kan äta är inte något bra sätt att tolka att hunden inte har problem. Som veterinär blir man ofta förfärad över att hundar som ser riktigt hemska ut i munnen fortfarande äter. När man sedan tar bort den dåliga tanden upptäcker man att hunden blir så mycket gladare och piggare och att den nog var påverkad ändå.

Hur gör man då?

– Den mekaniska rengöringen är naturligtvis den viktigaste. Att borsta med en mjuk babytandborste. Sitt med valpen i knät och låt den nafsa och tugga lite på tandborsten. Borsta lite, ge lite belöning – försök skapa en positiv situation kring tandborstningen. Att kombinera rengöring med borste och tandkräm ger den bästa effekten. Många tandkrämer för hundar är smaksatta med till exempel kyckling eller lever för att bli mer uppskattade. Att inte hålla på för länge utan hellre borsta oftare blir oftast bäst, särskilt innan hunden vant sig. Det blir då en rutin och mindre dramatiskt. Vissa vänjer till och med sina hundar vid eltandborste. Var lite extra varlig bara om det är tandbyte på gång för valpen.

Försäkring – ger trygghet och ökar medvetandet

En extra försäkring för tandvård – är det en bra idé tycker du?

– Jag tycker det! Framför allt förstås för raser med kända problem. Men även för mindre raser skulle jag definitivt säga att det är det, för det kan bli åtskilliga tusenlappar att vidgöra munnen. Dessutom inte att förringa – om man har en tandförsäkring kanske man också är medveten om att tänder kan vara ett bekymmer hos hundar.

Några sista råd?

– Man ska veta att det är väldigt mycket bättre att hunden saknar någon enstaka tand, än att ha dåliga tänder kvar. Och man kan fortsätta ställa ut sin hund om man får intyg på att tänderna funnits. Gör regelbundna undersökningar hos veterinär. Kanske kan du i samband med vaccinationer be din veterinär titta hunden i munnen och se om större undersökning behöver göras. Till bra livskvalitet hör helt enkelt att ha bra tänder!

Tandvårdstips från veterinär Pia Heléne Welander

  • Träna din hund redan från tidig ålder att låta sig tittas i munnen, gnugga på tänderna med en fingertuta eller dylikt, så att det inte är jättejobbigt för hunden.
  • Tidig tandvård är A och O. Även om tänder ska bytas.
  • Har tandvård inte prioriterats som valp så är det givetvis bra att börja senare än inte alls. Det gör skillnad.
  • Tandsten är ju plack först och börjar man borsta så bygger man inte upp tandsten. Kan man till exempel bara borsta utsidan så gör det skillnad där. Är det i princip omöjligt, låt hunden tugga på en dubbelsidig tandborste – det gör också skillnad. Allt är bättre än inget. Mellanrumstandborstar kan ibland funka bra på små hundar. Den farligaste tandstenen finns mellan tänderna och mot tandköttet.
  • Är man inte riktigt haj på att hantera tandskrapa, borsta hellre för att inte riskera skador på emalj eller tandkött.
Pia Heléne Welander, veterinär, menar att tidig tandvård är A och O för att ge hunden en god tand- och munhälsa. Foto: privat.