Chaufförsvolontär Per Engelbrekt hjälper djur i nöd

Chaufförsvolontär Per Engelbrekt hjälper djur i nöd

Per Engelbrekt kör hundar, kaniner, ormar och andra tamdjur i sitt arbete som chaufförsvolontär hos Svenska Djurambulansen. En och annan igelkott och ekorre har också fått gratisskjuts till veterinären.

Svenska Djurambulansen är en ideell volontärverksamhet med uppdraget att hjälpa djur och djurägare i nöd genom en säker och professionell transport till veterinär eller annan lämplig instans. De som kör djurambulanserna gör det utan ersättning, helt ideellt på sin fritid. Vi på Härliga Hund blev nyfiken på vad den här viktiga organisationen gör och fick en pratstund med en av dessa eldsjälar, chaufförsvolontär Per Engelbrekt. 

Hur kommer det sig att du blev volontär hos Svenska Djurambulansen?

– Jag har varit djurälskare sedan barnsben och vuxit upp i naturen. När jag såg SOS Djur på TV, visste jag direkt vad mitt kall var och sedan 2016 har jag varit volontär på Svenska Djurambulansen.

Är det er man ringer till om man ser att till exempel en räv blivit påkörd?

– Nej, vi hanterar endast igelkottar, ekorrar och fåglar som vilda djur. Harar och kaniner kör vi bara till veterinär för smärtfritt insomnande vid svåra skador. Övrigt vilt ska alltid anmälas på 114 14. Det samma gäller för upphittade katter och hundar. De är hittegods och ska omhändertas av polis. Akut skadade hundar och katter tar vi dock till närmaste mottagande kliniker.

Har du någon gång fått hjälpa en hund? Med vad i så fall?

– Jag har hjälpt många hundar men den som fastnat i mitt hjärta är en bordercollie som hade fått krampanfall. Den senaste hunden jag hjälpte var en flatcoated retriever, ett 6 timmar långt uppdrag. Sådana fall glömmer man aldrig och inte djurens människor heller.

Vad kan ni göra för tamdjursägarna?

– Om en hund, katt, orm – ja vilket tamdjur som helst behöver veterinärvård så kan vi köra den till behandling. Många gånger är du som djurägare stressad och bör inte köra bil. Än så länge finns Svenska Djurambulansen i Västra Götalands län och i Stockholms län men vår ambition är att bli rikstäckande. Det är helt gratis att anlita oss.

Läs mer om Svenska Djurambulansens fina och viktiga verksamhet här 

 

ANNONS

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu