Canicross – fartfylld hundsport

Bröderna Isak och William Arvidsson tävlar i canicross. Fot Madelene Arvidsson

Ung med hund

Canicross – fartfylld hundsport

När bröderna William och Isak Arvidsson provade canicross, att springa tillsammans med hunden, blev de fast för sporten direkt.    

 William tolv år och Isak nio år bor i Vallentuna i Uppland och har varsin australian shepherd som de löptränar och tävlar med. I familjen finns fyra hundar som tränas och tävlas av alla i familjen, föräldrarna Madelene och Lasse är också aktiva.

Williams hund heter Min Uniqa Sturkas men kallas för Rex, och är tre år. Isaks hund heter Empress Delicate, men kallas för Dell. Hon är en sexårig omplacering som flyttade in hos familjen Arvidsson förra vintern från sin tidigare ägare. Båda hundarna är brödernas egna, men de har dem tillsammans med familjen. Ansvaret delas lika på alla fyra i familjen, rastning, matning och skötsel hjälper alla till med.

Canicross kan tränas överallt

En fördel med att springa med sin hund, canicross som sporten kallas, är att det är lätt att träna var som helst. Ibland tränar familjen fritt ute i skogen, andra gånger tränar de på anlagda löparspår eller idrottsplatser där hundar är välkomna.

– All träning är inte heller med hundarna, förklarar William.

– Vi behöver själva en del styrka och kondition för att klara av sporten också. När vi tränar cirkelträning kan vi vara på olika ställen, tränar vi med mountinebike eller skidor är det utifrån där det passar finns. På sommaren blir det Idre och Funäsfjällen mest.

William har redan tävlat ett par gånger.

– Jag sprang Yngre juniorer på SM i Lida Botkyrka förra året. Det var superroligt och gick väldigt bra.

Mer om bröderna Arvidsson och hundsporten canicross hittar du i aktuellt nummer av Härliga Hund nummer 7/2019.   Hittar du den inte i butik? Prenumerera här https://harligahund.prenservice.se/

Vill du också vara med i Härliga Hund under vår vinjett ”Ung med hund”? Hör av dig till red@harligahund.se

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret