Börja koppelträna!

Börja koppelträna!

Först kommer hunden med fullt fokus framåt. I andra änden av det spända kopplet kommer du. Ett vanligt problem som du får bukt med genom att göra dig själv till en kul och spännande typ. Det är dags att börja koppelträna.

1. Vem styr?

Först och främst, vem är det som nästan alltid går först när du och hunden promenerar? Just det, hunden. Ändra på det då och då. Peta till hunden med fingret, locka in den till dig och kliv in framför din kompis. Och så jobbar du en stund med att faktiskt vara den som styr ekipaget åt det håll du vill.

2. Variera promenaderna

Gå inte samma promenad så ofta. Gå åt andra hållet, hitta nya promenadvägar och gör dessa intressanta. Kasta ut en godisbit i gräset, hindra hunden från att rusa dit, locka till dig uppmärksamheten, få blicken, och säg Varsågod.

3. Ta initiativ

Hur kul är du egentligen för hunden? Kollar hunden ofta vad du vill, vad du gör? Om inte, ändra på det. Agera så att du får hundens uppmärksamhet. Om du tittar uppmärksamt på hunden så ser du när den är på väg att börja dra hårt. Agera direkt, bryt hunden innan det där ”nu kastar jag mig ut i kopplets längd” kommer.

Peta till hunden, tydligt men vänligt, och ge den ett alternativ till att dra hårt rakt fram. Exempel: Kasta en godisbit, en leksak, kanske en boll åt sidan. Hindra hunden och fånga dess uppmärksamhet innan du säger Varsågod. Här ska du använda fantasin och hitta på nästan vad som helst, bara du visar din initiativkraft.

Med initiativ blir du intressant för hunden. Då kommer den att hålla bättre koll på dig. Då blir det betydligt lättare att bromsa det där trista koppeldragandet.

4. Träna med hundkompisar

Hitta hundkompisar som du och hunden kan träna med. Öva inkallning från lek, att gå fint i koppel bredvid varandra, att mötas utan att hälsa med mera. Ju mer du tränar nästan vad som helst med hunden, desto mer lyhörd kommer den att bli.

Kanske vill du också läsa:

 Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Är din hund för tjock?

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…