Belöna beteenden du vill ha mer av
En valp gör en hel del bus men även sånt som är bra. Genom att vara snabb att belöna allt bra som den gör får du mer av dessa beteenden. Foto: Getty Images.

Belöna beteenden du vill ha mer av

En valp har mycket att lära sig för att den ska fungera väl i vårt samhälle. Den får inte jaga vilt, den får inte skälla på katten, den får inte springa över vägen, den får inte sno mat … Det känns som väldigt många ”inte” som valpen ska lära sig. Det är dock väldigt svårt för en hund att förstå konceptet ”inte” – däremot är det lätt för en hund att förstå att sådant som lönar sig ska upprepas.

Valpar gör mycket bus men också många bra saker. Det är lätt att snöa in på det du inte vill att din valp ska göra och försöka jobba bort detta och samtidigt glömma allt bra valpen gör. Till exempel kanske du och valpen är ute på tomten. Valpen nosar och kollar ibland på dig för att se vad du gör. När det är dags att gå in ropar du på valpen men just då har den hittat något spännande en bit bort. Du bestämmer dig för att du måste jobba på inkallningen. Och det är förstås helt korrekt – men om du hade passat på att belöna valpen när den kollade på dig så hade halva jobbet varit gjort. Då hade valpen snabbt och utan tjat fått veta att det är värt att hålla kontakten med dig, den hade till och med varit angelägen om att göra det för då vankas det godbitar och lek. Men genom att inte förstärka den frivilliga kontakten berättade du att det var mer värdefullt för valpen att leta skatter på egen hand.

Så slipper du oönskade beteenden

Genom att belöna allt bra som valpen gör får du mer av dessa beteenden. Och om de dessutom står i motsatsförhållande till sådant du inte vill se mer av så har du samtidigt sett till att valpen gör mindre av dessa. Det går inte att stå med fyra tassar i backen och samtidigt hoppa på besökaren: belöna fyra tassar i backen – få mer av fyra tassar i backen och få samtidigt mindre av hoppa på besökaren.

Om du belönar valpen för att tyst titta på katten får du mer av det och mindre av att skälla på katten. Om du belönar valpen för att ligga i sin korg nedanför bordet så får du mer av det och mindre av att tigga på ett närgånget sätt, och stå vid fönstret och skälla, och sno mat. Ja du hajar – belöna sådant du vill ha så får du mer av det och slipper sådant du inte vill ha.

Tittar valpen på katten utan att skälla? Ta tillfället i akt att belöna! Foto: Getty Images.

Ha alltid belöningar till hands

Vissa saker är svårare än andra. Att komma på inkallning utomhus eller att bara titta på rådjuren som går förbi istället för att skrikande jaga efter är kanske svårare. Att komma när det är matdags eller sätta på sele och koppel är troligen enklare. Ändå är det i de senare exemplen som stora belöningar delas ut – en fylld matskål respektive en rolig promenad. Allt som du vill lära valpen går att träna med belöningar, men ibland behöver du ta fram den stora plånboken och se till att valpen får den lön den verkligen förtjänar för jobbet. Ta för vana att alltid ha belöningar med dig, så fort du umgås med valpen. Det är så lätt att ta de där incheckningarna i trädgården eller följsamheten på promenaden för givet. Men när valpen så småningom blivit en snabb, långbent, undersökande tonåring med helt andra idéer än att hänga med sin människa, då är det inte alls särskilt säkert att den kommer checka in frivilligt, om du inte sett till att den fått mycket betalt för det innan.

Gör så här för att lära valpen sitt namn, ”nej” och ”kom”:

Även ord som hundens namn, ”nej” och ”kom” bör du medvetet ladda med betydelse och värde för valpen. Det är lätt att tro att det är saker som valpen kan rent instinktivt, men sanningen är den att varje ny sak du vill att valpen ska kunna måste du lära den. Bestäm på förhand vad du vill att de olika orden ska betyda. Alla tre kanske ska betyda att hunden avbryter det den gör och kommer till dig, till exempel. Då kan du träna dem på precis samma sätt.

1. Säg ordet – ge en belöning, så som en godbit eller en lekstund. Upprepa massor med gånger. När du börjar se att valpen tindrar lite med ögonen när du säger nåt av orden kan du gå vidare.

2. Säg ordet ”nej!” till exempel när valpen inte har fokus på dig, men inte heller är upptagen med något jättespännande. Om du har gjort steg 1 tillräckligt väl kommer valpen direkt komma till dig för att få godbiten. Ge belöningen och beröm ordentligt. Upprepa!

3. Nästa steg är att säga ordet när valpen är upptagen med något lite mera spännande, och så belöna direkt den kommer till dig.

4. Upprepa i olika miljöer och sammanhang. Belöna mer ju svårare du gör det.

Tänk på att du kan behöva lära hunden andra beteenden också, till exempel ”stanna”. Om hunden till exempel kommit över på fel sida av den trafikerade vägen vill du inte att hunden kommer till dig. 

Billig livförsäkring

Verkar det avigt att belöna ”nej”? Det är faktiskt en billig livförsäkring. Säg att valpen är på väg att rusa ut i gatan. I ren panik ropar du ”nej!”. Om du inte har lärt hunden vad ”nej” betyder är risken stor att den fortsätter ut i gatan – hur ska den veta att du pratar med den? Men om du lärt in ”nej” ordentligt kommer den istället vända om och komma till dig.

”Nej” är ett ord som lätt slinker ur oss människor, framförallt i pressade situationer. För en hund är det omöjligt att förstå ett sådant där icke-begrepp. Nej kan betyda ”spring inte ut i vägen”, ”hoppa inte upp med tassarna på spisen” ”ät inte det där” och så vidare – och lösningen då är att ge ordet innebörden ”kom”.

Glöm inte att det är genom att belöna de beteenden du vill se mer av du lär valpen att göra de sakerna. Det är skönt att ha ett väl inlärt ”nej” att ta till i akuta lägen, men fastna inte i nejträsket. Då lär sig inte valpen vad du vill att den ska göra istället, och du får vara med och styra den även som vuxen. Så se till att främst vara snabb med din belöning innan valpen gör fel, medan den fortfarande gör rätt.

Text: Jessica Mann . Foto: Getty Images.

Jessica Mann är instruktör och hundbeteendeutredare och har skrivit böckerna Valpträning – så gör du din hund till en vardagshjälte samt Blygerhundar – så gör du din hund till en superhjälte. Har fyra hundar som tränar bland annat freestyle, heelwork to music, rallylydnad, nosework och hoopers. Driver hundföretagen Motiverade hundar och Attityd hundkunskap. Foto: privat.