Behöver hunden kolhydrater?

Behöver hunden kolhydrater?

Många människor drar ner på kolhydraterna och mår bra av det. Men hur är det med hundar? Behöver de några kolhydrater alls? Åsikterna går isär och vi försöker reda ut begreppen.

De flesta hundar föredrar kött framför annan mat om de själva får välja. Tittar man på deras tänder är det också ganska uppenbart att de är designade för att äta framför allt kött och gnaga på ben. Proteinrik och kolhydratfattig föda borde med andra ord vara det mest naturliga för hundar att äta.

Samtidigt har hunden genom årtusenden utvecklats vid sidan av människan och blivit något av en allätare. En hund kan smälta och ta upp näring från såväl protein och fett som från kolhydrater. Men: Protein och fett måste hunden ha för att må bra. Kolhydraterna kan den däremot klara sig utan, även om de i rimliga mängder kan vara en bra energikälla.

Alltså: Problemet är inte kolhydraterna i sig. Det är när hunden får för mycket kolhydrater som de kan bli skadliga och leda till tråkigheter som diarré, övervikt och sämre näringsupptag.

Kikar man lite närmare på många av dagens torrfoder innehåller de en stor andel kolhydrater. Konstigt, kan man tycka, eftersom hundar tydligen bara bör äta mindre mängder av just det näringsämnet. Men förklaringen är enkel: Kolhydratrika ingredienser, som till exempel majs, ris, potatis och kli, är billiga och lätta att få tag på. Dessutom hjälper de till att ge torrfoder dess struktur och bidrar till att det kan lagras länge utan att bli dåligt.

Många hundägare upplever att deras hundar mår utmärkt av torrfoder där spannmål eller någon annan kolhydratrik ingrediens står först i innehållsförteckningen. Och är det så finns kanske ingen stor anledning att byta till ett annat foder, om man inte är nyfiken på om ens hund kan må ännu bättre av någon annan typ av kost förstås.

Innehållet i bantningsfoder till hundar varierar stort. Men om din hund skulle behöva tappa några kilon, se till att satsa på ett dietfoder med högt proteininnehåll. En studie publicerad i den amerikanska vetenskapliga tidskriften Journal of Nutrition visar att överviktiga hundar som får ett extra proteinrikt foder går ner ungefär lika mycket i vikt som hundar som äter ett mer traditionellt dietfoder med mycket fibrer. En viktig skillnad är dock att de hundar som åt högproteinkost förlorade mindre muskelmassa. Och den vill man ju gärna att hunden ska ha kvar.

En liten mängd fibrer i maten kan vara bra. De kan hjälpa mot förstoppning och göra att hundar med diabetes får mindre dramatiska blodsockersvängningar. Men blir det för mycket kan fibrerna försämra upptaget av viktiga näringsämnen och ge gasig och lös mage.

När forskare undersökte hur kolhydratfri kost med ungefär tre fjärdelar av kalorierna från fett och en fjärdedel från protein påverkade dräktiga beagletikar och deras valpar,var resultaten nedslående. De tikarna födde färre valpar som överlevde än tikar som fått kost med kolhydrater. Men i en senare studie där dräktiga beagle- och labradortikar fick kolhydratfri kost med högre proteininnehåll blev resultatet inte det samma. De hundarna klarade sig lika bra som kolhydratätande hundar i en kontrollgrupp.

Av de här forskningsresultaten kan man förstås dra lite olika slutsatser. Det finns ingen exakt formel för hur den perfekta hundmaten ser ut. Precis som vi människor mår bra av olika sorters kost gör även hundar det. Men bajsar din hund löst och är gasig i magen, har matt päls och torr hud eller svårt att hålla vikten fast den inte får något ”extra”, ta en titt på innehållsförteckningen på foderförpackningen. Det kan vara värt att prova något annat. Ett tips är att vänja hunden gradvis vid det nya fodret, annars kan den få problem med magen.