Är shih tzu en ras för dig?

Är shih tzu en ras för dig?

Shih tzun är en kär familjemedlem som uppskattar sällskap och promenader. Den kännetecknas av sitt långa hårsvall och sin pigga uppsyn. En shih tzu älskar allt och alla!

shihtzu2

1. I den lilla kroppen bor en filosof och en älskvärd personlighet, danad av ett liv med munkar. Rasen har en ursprungshistoria från tibetanska tempel och kejserliga palats i Kina. Man ansåg att de var heliga och trodde att de höll onda andar borta. De kom ut från det stängda hovet efter det att kejsardömet i Kina störtades 1912 och kejsarinnan Tzú-hsi fick släppa ifrån sig sina skyddslingar hon fått av Dalai Lama fyra år tidigare. Men då ”dödsdrakehundarna” inte fick ges till västerlänningar dröjde det till 1930 innan de kom till Europa.

shihtzu5shihtzu6

2. Planerar du att leva med en shih tzu ska veta att det går en del tid till pälsvård. Alla färger på päls är tillåtna enligt rasstandard.

3. En Shih tzu ligger gärna på höga platser med bra utsikt.

 

shihtzu7shihtzu3

4. Den ska badas cirka en gång i veckan och borstas ännu oftare. Lugg och kindhår sätts till vardags upp i tofsar. Pälsen kan klippas kort, men den kräver fortfarande viss vård.

5. Det är troligt att rasen är resultatet av en korsning mellan lhasa apso och pekingese. Rasen sägs vara mycket gammal.

shihtzu4shihtzu9

6. En shih tzu blir ofta gammal, runt 12 år eller äldre.

 

 

Här hittar du Specialklubben för shih tzu.

Här hittar du en film med en shih tzu som kan kluriga trick.

Kanske vill du också läsa om tax?

 

 

 

Aktuellt