Är rottweiler din ras?

Är rottweiler din ras?

Rottweilern är en kraftfull bästa vän med stort hjärta, alltid redo för utmaningar. Men den kräver sin ägare.

  1. Rottweiler är på många sätt en kraftfull hund som kräver sin ägare. Det är en hund som passar den aktiva hundägaren som vill ha en robust och modig kompis att dela sitt liv med. Den behöver arbeta, men uppskattar också kel och mys.
  2. Rasen klarar av de flesta miljöer med rätt träning. Men behöver en aktiv vardag med både fysisk och mental stimulans, även om man främst har sin hund som familjehund. Rottweiler är inte en ras för alla, men i rätt händer är de underbara hundar med ett stort hjärta.
  3. Rottweiler är en brukshund och när man skaffar sig en rottweiler ska man kunna erbjuda hunden fysisk och mental aktivering flera dagar i veckan. Populära aktiviteter med rottweiler är spår, sök och lydnad. Många rottweiler utför också samhällsnytta som tjänstehundar inom hemvärnet. Även friluftsliv så som vandring, drag, skidor och cykling passar väl för en rottweiler.
  4. Rasen är en kraftfull hund som har en hel del kamplust, jaktlust och även ofta mycket pondus samt stort självförtroende. Det är egenskaper som lämpar sig väl för en arbetande hund, men kan innebära stora utmaningar för hundägaren om man inte redan från tidig ålder aktiverar och sätter tydliga gränser för sin hund. Det är viktigt att komma ihåg att den gulliga lilla valpen kommer att växa upp till en stor, stark hund med mycket vilja. Därför bör man redan tidigt visa hunden hur den ska bete sig mot människor och andra hundar genom träning med positiv förstärkning. Det är viktigt att vara konsekvent och ha tydliga regler. Men tänk på att tydlig och konsekvent inte är det samma som att vara hård.
  5. Rottweiler kan drabbas av flera vanliga sjukdomar och det är viktigt att man noga undersöker hälsostatusen hos föräldrarna till den valp man är intresserad av. Det är också viktigt att man väljer en valp efter mentalt sunda föräldrar. För att få registrera rottweilervalpar i Svenska Kennelklubben ska föräldrarna innan parning som minimum ha röntgat höfter och armbågar, men också gjort en mentalbeskrivning. Kontakta gärna Svenska Rottweilerklubben för att få mer information om vilka hälsoundersökningar som rekommenderas och vilka sjukdomar som är vanliga inom rasen.

Vill du veta mer?

Svenska Rottweilerklubben arrangerar regelbundet utställningar, tävlingar, mentalbeskrivningar, medlemsträffar, sommarläger, rottweilerpromenader och andra roliga aktiviteter för rottweilerägare över hela landet. De erbjuder även rådgivning vid valpköp. På deras hemsida rottweiler-klubben.se kan man läsa mer om rottweiler och vad vi hittar på inom rasklubben.

Aktuellt