Är du redo att bli hundägare?
Foto: Getty Images.

Är du redo att bli hundägare?

Drömmen om att ha hund har funnits med dig ett tag. En trogen kompis, någon som alltid är pigg på äventyr men också gillar att mysa med dig i tv-soffan. Kort sagt, någon som alltid finns där för dig. Men kan du erbjuda en hund ett bra liv?

Allt fler har upptäckt det roliga med att ha hund och särskilt under pandemiperioden har många också gjort slag i saken. Och visst är hundlivet härligt, men det innebär också ansvar för en annan individs välmående. Därför bör man noga fundera igenom sina förutsättningar för att långsiktigt få livet som hundägare att fungera.

Läs på innan du bestämmer dig

Att läsa på och ta reda på vad det verkligen innebär att ha hund är viktigt, särskilt såklart om du inte har någon hund i din närhet tidigare. För ett hundliv inkluderar inte bara att ibland utsätta sig för promenader i utmanande väder, med hundägandet följer också en ny livsstil. Inte så att hela det liv du levde innan kommer att kullkastas, men med hund i huset följer onekligen en del nya vanor och åtaganden som kanske kan vara lätt att glömma när man drabbats av hundfeber.
Att din hund får kärlek är förstås det grundläggande. Men hur mycket du än älskar din hund så är det inte tillräckligt för att den ska må bra.

Här har vi listat några viktiga punkter – basbehov som varje seriös hundägare bör uppfylla, för att ge sin kompis ett bra hundliv.

Ett tryggt hem

En säker miljö är viktigt, både utom- och inomhus. Hundar, och särskilt nyfikna valpar kan tugga på sladdar eller få i sig giftiga saker som mediciner och gödningsmedel. De kan rymma ut genom öpppna dörrar, ja även fönster kan innebära en fara. Att ge hunden ett tryggt hem innebär också att alla i dess närhet – både människor och djur – är vänligt inställda. Det inkluderar också en skön viloplats där hunden kan få lugn och ro. Den ska också färdas säkert i bil.

Hälsa och välmående

En hund måste få bra mat och omvårdnad som pälsvård, kloklippning med mera. Du behöver även se till att den får erforderliga vaccinationer och vård vid sjukdom eller skada.

Olika raser kräver olika mycket fysisk aktivering så tänk över vilken ras som passar dina intressen och din livssituation. Räkna dock med minst tre promenader om dagen. Foto: Getty Images.

Fysisk aktivering

Hur mycket som krävs är beroende av bland annat ras, ålder och hundens liv för övrigt. Räkna dock med minst tre promenader om dagen, på åtminstone runt en timme sammanlagt som mininum. Vissa raser kräver det dubbla, och en del tre gånger så mycket, så att läsa på noga är viktigt innan du bestämmer dig för vilken hund som passar dig. Promenaden fyller en mängd funktioner. Dels ska hunden förstås få uträtta sina behov, men den behöver även få möjlighet att röra på sig ordentligt och att få nosa och upptäcka världen.

Mental aktivering

Även om du valt bort mer krävande hundar som jakt-, vall-, drag- eller brukshundar och främst tänker dig hund som ett sällskap så kommer din fyrfota kompis att behöva få använda sin hjärna för att må bra. Varje dag. Det kan vara allt från att träna någon hundsport eller nosövningar till att hålla på med trix.

Sociala behov

Egentligen är det rätt enkelt. Hunden är ett flockdjur och måste få ha sin självklara plats i familjen. Den kan absolut inte lämnas ensam större delen av sin vakna tid. Om du jobbar heltid utanför hemmet behöver du därför hitta hundvakt.

Goda kunskaper

Har du hund behöver du veta hur du ska sköta om, kommunicera med och tolka din vän. Att gå på kurser, läsa och hålla sig uppdaterad på modern hundforskning och hundträning gör livet lättare för er båda.

Lugn och tålamod

Att ha hund är både spännande och utvecklande, men kan ibland också vara ganska frustrerande. Men kom ihåg att allt hunden gör har en förklaring, något som kanske är lätt att glömma bort när den gör saker du inte förstår eller ogillar. Hundar behöver tränas i att bli rumsrena, gå fint i kopplet, hälsa fint, vistas kring andra djur utan att jaga efter med mera. Att få till en väl fungerande vardag kan emellanåt vara arbetssamt, men behåll lugnet och låt det ta tid. Rom byggdes inte heller på en dag. Tänk på att all träning måste ske positivt och med hundens bästa i fokus.

Text: Catharina Olsson-Lindh. Foto: Getty Images.