Är din hund för tjock?
Foto Getty Images

Är din hund för tjock?

De flesta hundraser behöver vanligen ungefär två timmars aktivering om dagen. Men enligt en undersökning från AniCura motioneras tretton procent av hundarna endast fem timmar per vecka.

Nytt år innebär ofta nya löften om träning och hälsa. Detta gäller även våra husdjur som blir alltmer överviktiga, på grund av för lite aktivitet och för mycket foder. Idag beräknas mellan 25–40 procent av alla hundar i Sverige vara överviktiga. Det är lätt att bli hemmablind när det gäller det egna djurets vikt. Hullet kan smyga sig på gradvis så att du helt enkelt inte är medveten om att det har gått från normalvikt till övervikt.

Daglig aktivitet

Följden kan bli livsstilssjukdomar som diabetes och ledproblem men även förkortad livslängd. AniCuras chefsveterinär Sandra Douglas tipsar därför om vad du kan göra om din hund väger för mycket.

– Övervikt hos hundar och katter är en anledning till att livsstilssjukdomar som till exempel diabetes och ledproblem ökar. Det kan säkert vara lockande att skämma bort sin fyrbenta vän med extra godsaker. Men tyvärr krävs det inte mycket mat för att det ska bli för många kalorier för en hund eller katt, säger Sandra Douglas.

Ett sätt att förebygga övervikt hos sin hund är att se till att de får den daglig aktivitet de behöver. Men sen gäller det att inte sticka till djuret godsaker mellan de ordinarie måltiderna.

Så mycket motion behöver din hund

De flesta hundraser behöver vanligen ungefär två timmars aktivering om dagen, men enligt en tidigare undersökning från AniCura motioneras tretton procent av hundarna endast fem timmar per vecka.

-Hur mycket motion som är lagom för hunden beror på ras och hundens ålder. Yngre hundar har ofta mer behov av motion och aktivering medan en äldre hund vanligen kräver mindre.  Ta för vana att gå ut med hunden minst fyra gånger dagligen, och se till att promenaderna är tillräckligt långa för att hunden ska bli lite trött efteråt, säger Sandra Douglas. 

Veterinärens bästa tips

  1. Lär dig stå emot hundens bedjande blick. Det är inte säkert att det är hunger som får hunden att tigga om mat, utan snarare bara av gammal vana.
  2. Aktivera din hund under promenaden, oavsett årstid. Låt den lösa olika problem, krypa under en trädstam istället för att springa runt den kan var en utmaning. En ”kvarglömd” boll måste hämtas på vägen hem, eller så kan ni träna på att låta hunden gå sick-sack mellan dina ben.
  3. Om det känns motig ibland att gå ut, tänk då på att hälsofördelarna inte bara är för din hund. Det du och din hund gör tillsammans utomhus, ger även dig fördelar som till exempel bättre sömn, bättre minne och mycket annat. En win-win för både dig och din hund!

Sandra Douglas, chefsveterinär AniCura Sverige

Sandra Douglas är chefsveterinär på AniCura Sverige. Hon har varit veterinär i 14 år och är specialist på hund och katt.Sandra brinner förstås för sitt yrke och sätter alltid djuren i första hand. Hon talar även varmt om sitt intresse för att förbättra verksamheten och är med och utvecklar ett nytt akutsystem för Bagarmossen. Sandra bor i Haninge och är omgiven av djur hemma.

www.anicura.se

Stor foderspecial

Nummer 2/2020 av Härliga Hund innehåller en stor foderspecial med allt du behöver veta om hundens mat. Här kommer du få goda råd om vad hunden ska äta för att må bra och hålla vikten! Är du inte prenumerant kan du bli det här:

Jag vill läsa mer om prenumeration på Härliga Hund.