Apportering – lär hunden att lämna av på ”tack”
Imponera på omgivningen genom att lära din hund en snygg och lugn avlämning.

Apportering - lär hunden att lämna av på "tack"

Är din hund duktig på att lämna av i handen? Det går att lära hunden även en annan sorts avlämning; den där hunden sätter sig snyggt framför dig med föremålet i munnen och väntar på att du säger ”tack” och tar föremålet. Här får du tipsen!

Vi har nu kommit till del tre i Härliga Hunds apporteringsserie ”Apportera mera” I del 2 var temat att få hunden att lämna av direkt i din handflata. Och i del 1 fick du tips på hur du kan få din hund att älska att gripa föremål genom att leka ihop med dig. Länkar till de tidigare två delarna i serien hittar du längst ned i detta inlägg.

Det kan kännas toppen att hunden kommer och lägger föremålet i din hand – som du fick lära dig i del 2. Men en ännu snyggare och dessutom lugnare avlämning är den när hunden kommer in framför dig, sätter sig och håller fast i föremålet ända tills du sträcker fram handen och säger ”tack”. En avlämning att imponera på omgivningen med!

Med lite övning kommer din hund att kunna imponera på omgivningen med en riktigt snygg avlämning där den sätter sig framför dig och håller fast i föremålet ända tills du sträcker fram handen och säger ”tack”.

Det finns två viktiga grundförutsättningar för att detta ska lyckas: Hunden behöver förstå att den ska hålla i föremålet vad som än händer – tills du säger ”tack” – och den behöver också lära sig att faktiskt släppa på ”tack”. Båda sakerna kan du lära in med hjälp av samma lek! Alltså behöver din hund gilla att leka kamplek med dig; tips om lek fick du i del 1.

Gör så här:

  1. Håll en lagom tråkig godisbit i din ena hand, intill ditt lår. Slut handen. Hunden får gärna ha fattat att du håller i en godbit.
  2. Lek sedan igång hunden, använd gärna en fluffig kampleksak med ett lite längre band som du håller i. Håll fast leksaken med din andra hand. Du vill att hunden ska lägga sin tyngd bakåt och dra ordentligt i den. Då är det nämligen väldigt svårt att släppa eller tugga på leksaken.
  3. När hunden drar bakåt (gärna med ett entusiastiskt kampmorr!) smyger du fram din hand med godbiten lite närmare hundens nos. Om hunden fortsätter leka när din slutna godishand kommer närmare säger du ”tack” och ger hunden godbiten.
  4. Ta sedan upp en ny godbit i handen, ha den lite halvöppen så godbiten syns mer. Lek igång hunden igen och när leken kommit igång ordentligt öppnar du handen lite mer och börjar föra den närmare hundens nos. Gå inte för fort fram utan säg ”tack” medan hunden fortfarande drar i leksaken trots att du kommer och frestar med godisbiten.
  5. Försvåra ytterligare med att först leka igång hunden, visa sedan godbiten i din öppna handflata, och för den allt närmare hundens nos. Målet är att du ska kunna ha den öppna handflatan intill hundens nos och hunden ska endast släppa när du säger ”tack”.
  6. När hunden är en stjärna på steget 5 försvårar du genom att lugna ner leken så att du drar allt mindre i leksaken och stegvis lämnar över till hunden att hålla i den utan att du drar. Hunden kan bli lite osäker på vad den ska göra när du plötsligt inte håller emot så mycket och släpper då leksaken, så gå inte för fort fram.
  7. Till slut släpper du leksaken och säger ”sitt” till hunden medan den fortfarande håller i leksaken. Innan detta steg kan det vara bra att repetera några ”sitt” framför dig. Ha kvar godbiten synligt i din handflata – hunden har ju lärt sig att den ska hålla när den ser godbiten och vänta på ”tack”. Sträck fram handen och säg ”tack” efter att du tagit i leksaken. Om hunden släpper leksaken när du ber den sätta sig så gör bara om övningen några gånger och belöna för att hunden står först. Om du höjer godishanden lite sätter sig hunden ibland spontant eftersom den följer handen med blicken.
  8. Testa att kasta iväg leksaken en liten bit. När hunden tar den och vänder upp mot dig visar du din handflata med godbiten och backar några steg så hunden kommer efter dig. Stanna upp och se om hunden sätter sig frivilligt (hjälp den annars några gånger till med att säga ”sitt”). Säg ”tack” och ta leksaken.
  9. Till sist ska du stegvis banta bort din hjälp; godbiten i den öppna handflatan. Du kan fasa ut den genom att vända handen mer och mer inåt mot din mage och sedan låta den glida ner så att du står med armarna hängande. Du kan även fasa ut den så att handen hamnar på din mage, tänk Napoleon, och låta det bli din signal för att hunden nu ska lämna av genom att sätta sig fint framför. När du vill att den ska lämna direkt i handflatan visar du bara upp den istället.
    När hunden kan lämna av leksaken fint framför dig kan du börja variera föremål som den ska lämna av på samma sätt.
Börja med att leka igång hunden. Håll en godisbit i din knutna hand, intill ditt lår. Säg ”tack” så fort hunden klarar av att leka trots din godishand som stör, och ge godisbiten.

En vanlig fallgrop

Det är lätt att bli så fokuserad på att hunden ska hålla i leksaken när godbiten visas att man glömmer bort att leka med hunden. Men leken är det viktigaste! Håll igång en bra och rolig lek i början. Sedan börjar du stegvis göra störningen med godishanden svårare.

Vanliga utmaningar

Hunden vill inte ens börja leka när den fattar att du har en godbit i handen.

Lösning: Ha en liten och mycket tråkig godbit (kanske hundens torrfoder) och världens roligaste leksak. Om hunden så bara kommer igång och leker helt kort säger du ”tack” och ger godbiten. Hunden behöver förstå att det enda sättet att få godbiten är att leka lite först. Förläng sedan stegvis tiden du leker.


Hunden vill bara leka och struntar i din godbit.

Lösning: Ha en supersmaskig godbit (kanske en mumsig grytbit) och en jättetråkig leksak. Utmana fort hunden genom att öppna handen med godbiten och föra den nära hundens näsa. Om du ser att den spanar in godbiten men ändå håller fast i leksaken säger du snabbt ”tack” och sätter godbiten mot hundens nos – då brukar de flesta släppa leksaken.

Detta är del 3 i en serie om fyra delar:

Lek fram apporteringslusten.
Lär hunden komma in med grejer och lämna av i handen.
Lär hunden att sitta framför och hålla fast – och bara släppa på tack.
Apportering trots stora frestelser i närheten.

Del 1 – Lek fram apporteringslusten – hittar du här
Del 2 – Lär hunden att lämna av i handen – hittar du här

Text: Lena Gunnarsson. Foto: Lars Sandin

Lena är instruktör och har skrivit böckerna Apportering till vardag och fest samt Valpträning till vardag och fest ihop med Elsa Blomster. Lena och Elsa driver Klickerförlaget som sprider kunskap om positiv hundtärning genom bland annat böcker, kurser och filmer. Lena har fyra cocker spanielar som hon tränat tävlingslydnad, specialsök, personspår, viltspår och agility med. Nu tränar hon mest fågeljakt med dem. Foto: privat.

.