Apportering – lär hunden lämna av i handen
Foto: Getty Images.

Apportering – lär hunden lämna av i handen

Har du en hund som lärt sig älska att gripa tag i olika föremål? Då är det smart att lära hunden att komma in med de roliga grejerna till dig också!

Att lära hunden lämna av i handen är ibland lite klurigt eftersom vissa hundar inte har en tanke på att lämna ifrån sig sin skatt. I denna artikel – nummer två av fyra om hur du får en duktig apportör, ger Lena Gunnarsson, en av författarna till boken Apportering till vardag och fest, sina bästa tips om hur du får till riktigt bra avlämningar. Del 1 i serien hittar du länkad i slutet av denna artikel.

Oavsett om du vill lära din hund att apportera dina morgontofflor, en boll eller en träapport, så kan det vara smart att lära hunden att lämna föremålet i din hand. Inte droppa det en meter framför eller ännu värre – sticka iväg åt andra hållet …

Gillar din hund att gripa tag i saker är det smart att också lära den att lämna av i handen.

Är det värt det?

Nummer ett i denna träning är att det måste vara värt för hunden att komma in med grejen till dig. Du måste alltså ha busbra belöningar. Du vet bäst själv vad din hund gillar allra mest; kanske att få jaga efter en boll, att få leka med fårskinnsleksaken eller smaska på några goda grytbitar?

Om du har en hund som inte så gärna vill komma tillbaks med grejerna är det smart att träna apportering med ett lagom tråkigt föremål i början. Samtidigt har du hundens älsklingsgrej i fickan – som du belönar med.

I förra numret fick du tips på hur du kan få din hund att älska att gripa föremål genom att leka ihop med dig. Du kan även leka in avlämningen. Rusta dig med bra belöningar; både gott godis i fickan och en kampleksak med minst ett par decimeter långt snöre. Gör så här:

Kom till mig så leker vi

  1. Sätt igång en rolig kamplek med hunden.
  2. Låt den lägga sin vikt bakåt när den drar och släpp då försiktigt efter i leksaken, sedan släpper du den helt och backar snabbt bakåt samtidigt som du klappar lite i händerna och uppmuntrar hunden att komma efter dig.
  3. Om hunden så bara tar ett steg mot dig med leksaken i munnen bryter du ut i vilt jubel och bromsar lite så hunden har en chans att komma ikapp dig.
  4. Hugg tag i leksaken och fortsätt er roliga gemensamma kamplek. Det ska vara jättekul att leka med dig!
  5. Släpp igen, backa och se om hunden kan ta några steg till mot dig.
  6. Öka stegvis hur långt hunden ska kunna springa mot dig med leksaken innan du haffar tag i leksaken.
  7. Till slut vill du att hunden springer ända in i din öppna handflata – och trycker nosen mot den med leksaken i munnen. Du griper då tag i leksaken och leker direkt vidare.
    Lätt som en plätt, eller hur? Nåja, det kan det vara för vissa medan för andra tar den här leken veckor av träning för att komma hela vägen in med föremålet. Om du har en hund som vill dra iväg med föremålet kan du sätta ett långt koppel på leksaken så du kan avstyra hundens försök att självbelöna sig på det viset. Bara fortsätt att med rösten bekräfta när hunden råkar ta ett steg mot dig. Lek sedan omedelbart – som belöning för att hunden tog ett eller flera steg mot dig.
Om hunden springer ända fram till handen tar du tag i leksaken och börjar om leken direkt, alternativt säger du ”tack” och byter till dig leksaken mot en godbit.

Lämna av i handen med handtarget

För att få hunden att lämna av grejer i din hand kan du använda dig av en handtarget. Du lär helt enkelt hunden att söka upp din hand för att trycka nosen mot den – först utan föremål i munnen och sedan med. Använd gärna en klicker, ett ord eller ett ljud som betyder ”DÄR gjorde du rätt – nu kommer en belöning”. Gör så här:

  1. Ställ dig framför hunden. Så fort den tittar mot dig visar du din ena handflata i lagom noshöjd, intill ditt ben.
  2. De flesta hundar blir då nyfikna och sträcker fram nosen för att nosa på handflatan. Klicka och ge en godbit.
  3. Repetera flera gånger och flytta dig gärna lite grann så hunden aktivt får söka upp handflatan för att nudda den med nosen.
  4. När hunden glatt går till handflatan och puttar på den så fort du visar handen, kan du göra det lite svårare. Kasta en godbit bakom hunden så den måste vända svansen mot dig och sedan vända tillbaka mot dig. När hunden vänder upp mot dig visar du handflatan – nästan som en liten inkallningssignal.
Du vill att din handflata ska bli som en magnet för hunden – så fort den ser handen ska den springa mot den.

Kombinera lek och handtarget

När din hund springer till handflatan från flera meters avstånd är det dags att försöka kombinera leken ”Kom till mig så leker vi” med handtargeten. När du låtit hunden vinna leksaken och den kommer mot dig visar du handflatan. Om den då trycker leksaken i handen på dig leker du direkt med den. Sedan kan du börja varva leken med att istället säga ”tack” och byta leksaken med en godbit. Om din hund inte kan släppa på ”tack” än kan du bara sätta en godbit mot nosen samtidigt som du säger ”tack”.

Du kan också testa att bara ge hunden ett föremål genom att lugnt snurra bort från den med föremålet i handen. Om hunden jagar efter och griper föremålet ur din hand backar du direkt och visar handtargeten.

Nästan alla hundar släpper föremålet i början, då man visar handflatan. Ta då snabbt bort handtargeten så hunden inte hinner dutta utan föremålet. Repetera två handtarget utan föremål innan du försöker göra med föremål igen. Kom ihåg att belöna varje nosdutt. En del hundar tycker att övergången mellan att dutta utan föremål och att dutta med kan vara svår, så hjälp hunden genom att belöna den mycket för att dutta utan – då kommer den tids nog sträcka på halsen för att nudda handen även med en grej i munnen.

Detta är del 2 i en serie om fyra delar:

  1. Lek fram apporteringslusten.
  2. Lär hunden komma in med grejer och lämna av i handen.
  3. Lär hunden att sitta framför och hålla fast – och bara släppa på tack.
  4. Apportering trots stora frestelser i närheten.

Del 1 – Lek fram apporteringslusten – hittar du här

Text: Lena Gunnarsson. Foto: Lars Sandin.

Lena är instruktör och har skrivit böckerna Apportering till vardag och fest samt Valpträning till vardag och fest ihop med Elsa Blomster.Lena och Elsa driver Klickerförlaget som sprider kunskap om positiv hundträning genom bland annat böcker och filmer.Lena har fyra cocker spaniels som hon tränat tävlingslydnad, specialsök, personspår, viltspår och agility med. Nu tränar hon mest fågeljakt med dem.