Lek fram apporteringslusten
Apportering kan vara en både rolig och användbar sysselsättning.

Lek fram apporteringslusten

Apportera mera – Lek fram apporteringslusten

Vill du lära din hund att apportera? Apportering kan vara en rolig och dessutom användbar sysselsättning – och såklart finns det många hundsporter där apportering ingår. Lena Gunnarsson, en av författarna till boken Apportering till vardag och fest, ger här sina bästa tips kring hur du får en stjärnapportör. Oavsett om din hund ska hämta dina tofflor, bollar gömda i skogen eller apportera på tävlingsbanan.

Hundträning ska vara roligt för både hund och människa – och hela apporteringen går faktiskt att leka in! I den här artikeln får du lekfulla tips på hur du får din hund att älska att gripa och hålla i olika föremål. För nummer ett om du vill lära din hund att apportera är att den behöver vara intresserad av att ta och bära föremålen den ska hämta.

För vissa hundar kommer det naturligt att gripa och hålla – inte minst de raser som är avlade för att apportera, exempelvis retrievers och spaniel. Men för långt ifrån alla hundar faller det sig naturligt att ta i, bära och inte minst lämna av föremål. En del hundar tar gärna föremål men springer sedan det fortaste de kan åt andra hållet – att lämna av är inte lika roligt … Innan du kan jobba med avlämningar måste du först få hunden att vilja gripa och hålla i olika föremål.

Framgångsfaktorer när du leker:

  • Ha kul! Om du tycker det är kul är chansen stor att hunden också tycker det.
  • Träna KORTA pass. För vissa hundar kan 10-sekunderspass räcka. Eller 30 sekunder. Att leka i flera minuter är ofta väldigt ansträngande för hunden (och dig!) och den kan tappa intresset. Sluta när hunden vill ha mer!
  • Testa många olika leksaker. Med lite fantasi kan du tillverka egna; en bit av ett gammalt fårskinn och ett ordentligt snöre kan bli favoriten! Eller varför inte testa en gammal strumpa?

Lek in föremålsintresset

Ett sätt att få hunden intresserad av att gripa föremål är att leka med den. Här kommer några tips på hur du kan träna in föremålsintresset genom lek med hunden:

  1. Ta fram din allra roligaste leksak. Den ska var gripvänlig; gärna mjuk och lite fluffig – fårskinnsleksaker brukar vara poppis – och den ska ha ett lite längre snöre eller handtag som du kan hålla i och dra i. Det får gärna vara ett elastiskt snöre.
  2. Håll leksaken mellan dina händer och viska lite in i den, som att du har en väldigt rolig skatt i händerna som du inte riktigt vill visa för hunden. Vänd dig lite bort från hunden och ”var lite hemlig”.
  3. Släpp sedan ner leksakens fluffiga del på golvet och dra iväg den med små ryckiga rörelser. Om hunden visar intresse blir du extra glad och peppar med rösten. Första steget till att vilja gripa är att slå med tassarna – uppmuntra hunden med glada tillrop om den gör det.
  4. Spring gärna iväg med leksaken släpandes efter dig och tjoa lite om hunden gillar det.
  5. När hunden kan slå med tassarna fortsätter du leka och ser om den börjar öppna munnen för att gripa leksaken. Bli extra glad om du ser att hunden gör sådana ansatser.
  6. När hunden börjar gripa i leksaken kan du testa att dra lite i den och se om den håller emot. Gör den det släpper du omedelbart efter så hunden får belöning för att dra – det vill säga hålla ordentligt – genom att ”vinna” leksaken. Släpp inte leksaken helt om du har en hund som troligen drar iväg med den.
  7. Börja sedan hålla emot allt längre så ni går över i kamplek; ni drar i varsin ände.
  8. Testa att leka med olika leksaker.
    För vissa hundar är detta plättlätt och de kommer gripa och leka med vad du än presenterar. Men för andra är det en process som tar flera veckor. Om du har en hund som inte vill leka hur roliga grejer du än presenterar kan du gå vägen om godis.
Att slå med tassarna efter leksaken brukar vara förstadiet till att hunden sedan griper den.

Lek med godis först – sedan föremål

Så här kan du göra om du inte får någon reaktion från hunden oavsett vilken leksak du presenterar:

  1. Knöla ihop ett par gamla strumpor och göm en väldoftande godbit i dem.
  2. Dra sedan strumpknuten längs golvet – och gör gärna små roliga ljud under tiden. Om hunden nyfiket börjar förfölja strumpan blir du glad och hjälper hunden att knyta upp strumpan och serverar godbiten.
  3. Låt sedan hunden få jaga strumpan allt mer innan du tar fram den gömda godbiten; låt den slå med tassarna, öppna munnen och slutligen ta tag i strumpan.
  4. När du kommit så långt att hunden faktiskt griper strumpan och du kan hålla emot (kamplek igen!) leker du en allt längre stund innan du trollar fram godbiten ur strumpan.
  5. Prova sedan att börja leka med föremål utan godbitar, som i den tidigare övningen.

Frolic på ett snöre

En variant på strumpleken är att knyta en Frolic på ett snöre och dingla lite med snöret framför hunden. De flesta hundar känner doften från Frolicen och börjar då följa efter Frolicen först med nosen, sedan tar den några steg för att kunna ta godbiten. Öka stegvis tiden då hunden får jaga efter Frolicen. Börja sedan, efter de inledande repetitionerna då den dinglar i luften, dra snöret med Frolicen på marken – låt hunden jaga efter allt längre stund innan du låter den ta godbiten. När du väckt hundens lust att jaga efter börjar du om igen – fast nu med föremål som i den första övningen.

Om hunden följer Frolicen med blicken belönar du med att ge den godbiten.


När hunden glatt leker med olika leksaker är det dags för nästa steg – att få den att komma in med grejerna till dig. Det kommer vi prata om i nästa del av Apportera Mera.

Serien består av fyra delar:

1. Lek fram apporteringslusten.
2. Lär hunden komma in med grejer och lämna av i handen.
3. Lär hunden att sitta framför och hålla fast – och bara släppa på tack.
4. Apportering trots stora frestelser i närheten.

Text: Lena Gunnarsson. Foto: Lars Sandin.

Om Lena Blomster:

  • Lena är instruktör och har skrivit böckerna Apportering till vardag och fest samt Valpträning till vardag och fest ihop med Elsa Blomster.
  • Lena och Elsa driver Klickerförlaget som sprider kunskap om positiv hundträning genom bland annat böcker och filmer.
  • Lena har fyra cocker spaniels som hon tränat tävlingslydnad, specialsök, personspår, viltspår och agility med. Nu tränar hon mest fågeljakt med dem.