Enkla tips som ger hunden både mental och fysisk stimulans

Enkla tips som ger hunden både mental och fysisk stimulans

En hund behöver både mental och fysisk stimulans för att må bra, precis som vi. Men det behöver inte vara så krångligt att ge hunden en aktiv vardag.

 Text Susann Gson Engqvist Foto Getty Images

När man väljer att skaffa sig en fyrbent kompanjon är det i många fall för att man vill leva ett aktivt liv, man vill gärna ha en aktiv vardag, och självklart ska hunden få den stimulans liv den behöver och förtjänar. Men det är inte lätt att veta hur mycket aktivering en hund behöver, för mycket aktivitet kan också bli stressande och sätter du ribban väldigt högt i början kan det vara svårt att få till en lagom vardagslunk som faktiskt fungerar. För de allra flesta hundar som inte är av arbetande bruks- eller jakthundsraser, behöver man inte slå knut på sig för att göra den nöjd. Mycket av det som ger hunden stimulans och livskvalitet är dessutom både enkelt och kul.

Aktiv vardag

– De ”stora” tillfällena för en aktiv vardag är ju promenaderna, konstaterar Anders Hallgren.

– Fördelat över dagen bör de ligga på cirka två till tre timmar sammanlagt, lite beroende på ras och ålder. Men glöm inte de ”små” tillfällena, är när hunden kan hänga med och kanske gå med ut med soporna, kolla brevlådan och kanske bära posten, hämta barn på skola eller träning, och andra små ärenden man gör normalt. Det kan bli ganska lång tid när man summerar dem. De flesta låter hunden ligga medan man gör de här ärendena, men de är egentligen utmärkta tillfällen för lite aktivitet.

Mental aktivering

Tiden för mental aktivering bör ligga på cirka en timme sammanlagt, kanske fördelat på två eller tre gånger. Det tar inte mer än tre minuter att gömma 30 små godisar och det tar hunden runt 10 – 20 minuter att hitta dem; Det tar fem minuter att ”ladda” askar, burkar, aktiveringsleksaker eller toarullar med godis och det ger hunden minst 10 minuters spännande aktivering.  Att träna lite konster och trix tar lika lång tid för hunden som för husse och matte.

Anders Hallgren tycker däremot inte man ska vara överambitiös och väcka hunden ständigt för att den ska vara aktiv. Att leva med en hund innebär att det ska finnas variation och rutin, aktivitet och vila – allt i lagom proportioner. Det är precis som det vargliv de är genetiskt programmerade för, fast med vissa skillnader på raser. Det som så lätt blir fel och skapar problembeteenden är när det blir för lite eller för mycket aktivitet.

Anders vill också passa på att påpeka att för en hund är att bara åka med fram och tillbaka i bilen är ingen höjdare, hunden förväntar sig att komma fram till något trevligt.

– Ta därför alltid ut hunden när ni kommer fram, om så bara för en kort stund. Fast det är ju bra om det blir lite extra förstås.