6 tips – så ger du din valp en hälsosam start i livet

6 tips – så ger du din valp en hälsosam start i livet

Det är mycket att tänka på när den efterlängtade valpen har kommit hem till sin nya familj – maten som den äter är till exempel en stor och viktig del. Under de första månaderna genomgår valpar en intensiv tillväxt och utveckling. Royal Canins veterinär tipsar nyblivna ägare om vad som är viktigt att tänka på för att valpen ska få en hälsosam start i livet.

– Småvuxna raser växer snabbt och redan vid tio månaders ålder kan de ha ökat sin födelsevikt med 20 gånger och nått vuxenvikt. Mycket storvuxna raser växer å andra sidan under längre tid. Det kan dröja till två års ålder innan de nått full mognad, men dessa raser kan under denna period öka sin födelsevikt med 100 gånger. Valpar av storvuxna raser har alltså en oerhört intensiv tillväxt, därför är detta en mycket känslig period i valpens liv, säger Karin Eliasson, veterinär på Royal Canin.

Veterinärens tips till nyblivna hundägare:

1. Inför rutiner för utfodring

Hundar blir lugna av förutsägbara rutiner, så utfodra vid bestämda klockslag redan från start. Som riktlinje behöver valpen mat fyra gånger om dagen fram tills den är omkring fyra månader, därefter passar tre måltider om dagen. Från sex månaders ålder brukar två måltider fungera bra men det skiljer sig naturligtvis åt mellan individer och valpens förväntade vuxenstorlek. Rådfråga veterinär om du känner dig osäker.

2. Tillväxtkurvor

Nära hälften av alla hundar i Norden lider av övervikt och grunden till denna läggs många gånger redan under valpens uppväxt. Samtidigt upplever många hundägare att det är svårt att avgöra om ens hund är överviktig. Alla valpar, men framför allt valpar av stora och mycket storvuxna raser bör vägas en gång i veckan under perioden 3-10 månaders ålder när tillväxthastigheten är mycket intensiv. För att bättre kunna följa din valps tillväxt kan du i samarbete med veterinären ta hjälp av tillväxtkurvor, anpassade för storlekskategori och kön.

3. Var försiktig med godis

Godis ska alltid räknas in i valpens totala fodermängd för att undvika att den äter för mycket. Som riktlinje bör inte mer än 10 procent av det dagliga kaloriintaget utgöras av annat än hundens foder. Erbjud godis vid rätt tidpunkt av rätt skäl. När valpen tränas används ofta godis som belöning, men där kan du istället använda en del av fodergivan som belöningar. Det finns även kalorisnåla alternativ till vanligt hundgodis.

4. Undvik människomat

Hundar har andra näringsbehov än människor och det som är bra för oss kan orsaka magproblem eller till och med vara giftigt för hundar, till exempel lök och vindruvor. Det kan också leda till negativa beteenden som tiggande om valpen får matrester eller matas ur handen.

5. Uppmuntra till nyfikenhet genom foderberikning

Istället för att hälla fodret i en skål kan du använda dig av foderberikning. Göm bitar i olika delar av hemmet och låt valpen använda nosen. På så sätt får den utlopp för sina naturliga instinkter.

6. Ge valpfoder tills hunden är fullvuxen

Ett vanligt misstag är att övergången från valpfoder till vuxenfoder sker för tidigt. För att säkerställa att valpen får i sig en optimal sammansättning under hela tillväxtperioden ska du fortsätta med ett valpfoder anpassat för tillväxt tills hunden blir vuxen. Byter du till ett nytt foder bör det fasas in under en till två veckor för att inte utsätta magen för onödig stress.

 

 

Källa: Royal Canin

Aktuellt