5 skäl till att alla borde älska hundar

5 skäl till att alla borde älska hundar

För oss känns det ju omöjligt att inte älska hundar, men vad säger forskarna egentligen? Tja, de verkar hålla med oss helt. Här kommer fem skäl till varför forskare tycker att alla borde ha hund.

Du sover bättre med en hund. Enligt en studie från Center for Sleep Medicine vid Mayo-kliniken i Scottsdale, Arizona sover man bättre om man har sitt husdjur i sängen. Deltagarna i studien uppgav att de kände sig tryggare och mer avslappnade när de delade säng med sin hund eller katt.

Du kan prata med din hund. I en ungersk studie undersökte man hur hundar reagerade på olika ord och tonlägen. Hundägarna sa till exempel ”duktig hund” på olika sätt och detta jämfördes med andra utrop. Resultaten visade att hundarna reagerade på tonläget, vilket inte är förvånande, men att de också kunde skilja på de olika orden. Otroligt!

Hundar kan förebygga allergier. Barn som har umgåtts med pälsdjur innan de fyllt sex månader löper mindre risk att utveckla allergier, enligt en amerikansk studie. Samma sak gäller astma, så var inte rädd för att låta dina eller andras barn klappa din vovve om den vill det.

Hundar minskar risken för depressioner. Enligt en brittisk studie mår hundägare bättre, både psykologiskt och terapeutiskt, än personer utan djur. Detta gör att hundägare löper mindre risk att drabbas av depressioner.

Vi är programmerade att älska hundar. Det är faktiskt sant. Amerikansk forskning visar att vi är programmerade att känna igen olika typer av djur och att den del av hjärnan som ofta kallas reptilhjärnan reagerar positivt på gulliga djur, som till exempel en hundvalp.

Så, att älska våra fyrbenta vänner verkar inte gå att undvika. Och varför skulle man vilja det? Voff!

foto_wilda_nilsson

Redaktionshunden Flexie, en bruksschäfer som ganska ofta får sova i sängen…Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Den krävande unghunden

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Vinn boken ”Ett litet steg på vägen”