5 saker du gör som kan göra hunden stressad

5 saker du gör som kan göra hunden stressad

Vid första anblicken verkar de flesta hundar ha det bra. Livet består av härliga hundpromenader, stimulerande aktiviteter, god mat och skön sömn. Ingens stress så långt ögat kan se.

Men även om en hund inte behöver oroa sig för räkningar eller hur man ska hinna med allt så finns det andra saker som får dem att må dåligt och uppleva stress.

Att vara inkonsekvent

Inkonsekvent beteende och inkonsekventa rutiner kan göra hunden stressad. De flesta hundar uppskattar scheman och regler. De gillar att veta när saker kommer att hända. Deras inre klockor låter dem veta när det är dags att vakna och när det är dags att sova. När maten ska stå på plats och när de kan förvänta sig sin daglig promenad. När dessa scheman ändras kan förändringen orsaka stress. Det bästa du kan göra för din hund är att upprätta ett schema och hålla fast vid det. Så gott du kan.

Precis på samma vis så kan det verka stressande att var inkonsekvent när det gäller träning. Att ha fasta och konsekventa regler för vad som gäller gör att hunden kommer må bättre. Det är en stress att inte veta vad som riktigt gäller. Till exempel, en hund som får dra i kopplet varannan promenad kommer aldrig att lära sig att kunna gå fint med kopplet fritt hängande.

Använda förvirrande kommandon

Att vara inkonsekvent ifråga om bruket av olika kommandon kan också orsaka stress hos hunden. Vi glömmer ofta att hundar inte förstår människors språk på samma vis som vi människor gör. Medan det kan vara perfekt för oss själva att använda kommandot ”släpp” och ”ge hit” omväxlande, så förvirrar du din hund. Välj enkla kommandon och håll fast vid dem.

Stirra på vovven

Det är svårt att inte titta kärleksfullt på din hund. Men för mycket ögonkontakt gör ofta hundar obekväma. I hundens kroppsspråk är det ofta ett tecken på aggression att stirra direkt på en annan hund. Stirrande kan i värsta fall utlösa ett aggressivt beteende hos hunden, särskilt hos hundar med tidigare beteendeproblem. Istället för att stirra, vrid din kropp något åt ​​sidan och undvik direkt ögonkontakt. Detta kommer att göra hunden lugnare.

Straffa inte

Hundar gör ibland saker som irriterar oss. Att rulla i något illaluktande eller stjäla mat är förstås frustrerande beteenden, men det är också naturliga hundinstinkter. Att skrika på en hund utan att presentera ett alternativ kan orsaka ytterligare problem. Det bästa du kan göra för att undvika dessa situationer är att ta bort frestelsen. Att lämna mat med högt värde, som kött, inom din hunds räckvidd, testar gränserna även för den mest änglalika hunden. Nästa gång din hund agerar på en naturlig instinkt, som att försöka stjäla en lockande köttbit, stoppa beteendet och erbjud omedelbart ett alternativt positivt beteende för din hund, som en lek med en leksak eller gå och leta godis.

Säga till din hund: ”Det är okej”

Att berätta för din hund att allt är okej, det är inte farligt, kan ju verka som det rätta att göra i en stressig situation. Det är trots allt vad vi vill höra när vi är rädda. Hundar förknippar dock ord och händelser. Om du säger till din hund ”Det är okej” när du är på veterinärkontoret eller i ett åskväder, kommer han till slut att koppla samman frasen ”Det är okej” med en obehagligt sak som hunden definitivt inte upplever som okej.

Undvik att använda liknande fraser när din hund är stressad eller rädd. Avled din hund med en lek eller godis för att göra honom på bättre humör, eller arbeta på att övervinna hennes rädsla. En rädsla för konstiga ljud eller ljud kan bero på felaktig socialisering, så det är viktigt att lära din hund att vara bekväm i så många situationer som möjligt när den är valp. I slutändan är varje hund unik.

Att lära sig hundens kroppsspråk hjälper dig att räkna ut vad som stressar din valp och kan hjälpa dig att ändra det beteendet. Din hund kommer tacka dig.

Källa: AKC, Amerikanska kennelklubben

Aktuellt