Årets sociala tjänstehund

Diabeteshunden Citrine vann

Diabeteshunden Citrine vann

Årets sociala tjänstehund Citrine tillsammans med matte Sofia Björklund.

Diabeteshunden Citrine, en nioårig tysk schäferhund från Söderhamn, har utnämnts till Årets sociala tjänstehund. Citrine håller koll på sin matte Sofia Björklunds blodsocker. Hon har inneburit att Sofia kan sova i trygg förvissning om att Citrine väcker henne om blodsockret blir för lågt.

Sofia Björklund, 30, fick diabetes typ 1 när hon var 4 år gammal. Hennes blodsockervärde svänger mycket och hon har svårt att känna av när det blir lågt, i synnerhet när hon sover. En kompis med diabetes hade skaffat en diabeteshund och eftersom Sofia velat ha en hund sedan hon var sex år så bestämde hon sig för att skaffa en själv. 2009 hämtade hon sin valp Legato Ängla Citrine hos kennel Legato i Vallsta. Två år senare började de utbildningen till diabeteshund.

– Jag har tränat henne på att bara markera låga blodsockervärden. Jag har svårast att känna detta och det är också det farligaste, säger Sofia.

Lägger en tass i ansiktet

Sofia berättar att Citrine började uppmärksamma låga blodsockervärden långt innan de påbörjat utbildningen och att de arbetat mest med hur hon ska markera. Varje natt går Citrine upp med jämna mellanrum och tar en lov förbi Sofia. Om blodsockret skulle vara lågt börjar hon först att pipa. Och om Sofia inte vaknar lägger hon upp en tass i ansiktet.

– Hon ger sig inte förrän jag har gått upp. Sedan följer hon mig hela vägen till kylskåpet och ser till att jag tar fram mat och börjar äta, berättar Sofia. Citrine har betytt en enorm trygghet för mig och min sambo.

Sofia beskriver diabeteshunden Citrine som en glad och sprallig hund med mycket egenheter men som också har en distinkt avknapp, vilket innebär att även hennes mormor som passerat 80-årsstrecket kan ha hand om henne när Sofia är på jobbet.

– På dagarna får hon vila medan jag arbetar, vilket behövs då hon arbetar natt medan jag sover, avslutar Sofia.

Juryns motivering

En assistanshund bidrar till ökad livskvalitet och ett mer självständigt liv för brukaren. Den är dessutom en samhällsekonomisk besparing i och med att behovet av andra stödinsatser minskar.

För Sofia Björklund är livet med diabetes betydligt mycket tryggare med Citrine, en tysk schäferhund som är social och lekfull men framför allt oerhört fokuserad på sitt jobb som alarmerande servicehund för diabetes. Citrine markerar när Sofies blodsocker blir för lågt, vilket är särskilt viktigt om nätterna. Citrine är även utbildad för att larma och hämta någon utomstående om Sofia blir riktigt dålig. Hon har dessutom medverkat till att Sofies blodsocker har blivit jämnare eftersom hon markerar i tid och Sofie kan ta något att äta innan nivån blivit för låg.

Juryn utser Citrine till Årets sociala tjänstehund för att under många år ha skapat trygghet dygnet runt för både Sofie, hennes sambo och den närmaste familjen. Citrine markerar och larmar om så behövs och har dessutom medverkat till att Sofies blodsocker blivit mer stabilt.

Juryn bestod av Ulf Uddman och Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben samt Lena Heimlén från Manimalis.

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret