10 tips när det kommer valp till barnfamiljen

10 tips när det kommer valp till barnfamiljen

Barn och hundar är en oemotståndlig kombination. Att leva tillsammans med andra levande varelser utvecklar den empatiska förmågan, lär barnen ta hänsyn och ansvar – vilket också brukar ge god självkänsla. Och så är det förstås väldigt mysigt! För att introduktionen av den nya lilla fyrbenta familjemedlemmen och det fortsatta familjelivet ska bli så bra som möjligt, finns det några saker att tänka på:

1. Ha alltid uppsikt

Den absolut viktigaste regeln när det gäller hund och små barn – lämna dem aldrig ensamma tillsammans utan tillsyn! De kan båda skada varandra utan att mena illa. Låt heller inte små barn gå ut med hunden på egen hand.

2. Förklara för barnen hur en hund fungerar

Givetvis med information anpassad efter barnens ålder. Berätta till exempel att hunden aldrig gör något för att var elak. Vill man ha sina gosedjur eller legotorn i fred är det bäst att placera dem så att hunden inte når dem.

3. Skapa enkla hundregler för barnen

Några basregler är till exempel att lära barnen att inte skrika åt hunden, inte störa hunden när den äter eller tuggar på ben – och aldrig när den sover. Och att de inte får lägga sig på hunden eller i hundens sovplats. Där ska den alltid få vara ifred. Gosa kan man göra någon annanstans, och alltid under uppsikt av vuxen. Men låt barnen vara med och ta hand om hunden, även små barn kan hjälpa till med exempelvis borstning och att fylla matskålen.

4. Lär barnen enkelt hundspråk

Vad betyder det egentligen när hunden viftar på svansen, skäller eller går i väg?

5. Skapa lekstunder och lär barnen hur man leker med en hund

Att se barn och hundar leka respektfullt tillsammans är härligt. Men inga fingrar i munnen på valpen, inga svans- eller örondragningar, tvångskramar eller annan hårdhänt behandling. Lär barnet – och valpen! – hur man umgås. Ta dig tid att skapa stunder då de kan få leka eller mysa med varandra och du själv är med i leken  eller 100 procent närvarande. En stund att njuta för alla!

Och så några tips för smidigt familjeliv:

6. Valpsäkra hemmet

Precis som när det kommer barn i familjen måste hemmet ses över, så att där inte finns saker hunden kan göra sig illa på eller förstöra. Tänk också på att räckvidden ökar allteftersom valpen växer.

7. Hundar stökar till, och barn också

Småbarn som kravlar runt bland hundhår eller en valp som kliver runt i matklet på golvet gör ingen förälder glad. Skaffa bra städutrustning som snabbfixar och kan stå framme, särskilt innan valpen blivit rumsren.

8. Bestäm husregler

Se till att ni vuxna i familjen är överens om vilka möbler hunden får vara i, om hunden får sova i sängen och så vidare.  Smartast är att göra upp reglerna innan valpen kommer.

9. Skapa rutiner

En valp mår bäst av rutiner när det gäller mat och sömn; den behöver sova mycket. Upp till 20 timmar per dygn är inget ovanligt, en vuxen hund sover ca 12–18 timmar/dygn. Lär barnen att man aldrig ska väcka eller störa en hund som sover.

10. När valpen väl kommer

Nu börjar ett helt nytt liv! För den lilla valpen är det otroligt många nya intryck att bearbeta, saker att upptäcka och vänja sig vid. Ge valpen den tid den behöver, det kan vara stort nog att prova att gå på olika typer av golv för små valptassar.  Viktigast är också att den först får bekanta sig med familjens människor och eventuella andra djur. Bjud inte in alla barnens vilda kompisar första dagen även om de tjatar. Sedan ska förstås valpen vänja sig vid det liv ni lever, men de första dagarna gör ni klokt i att ta det lite lugnt så att även ni får bekanta er med den nya lilla familjemedlemmen i lugn och ro.

 

Följ oss på Facebook! Så missar du inget.

Prenumerera på Härliga Hund? Ja tack, vilken toppenidé!

 Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Är din hund för tjock?

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…