10 spartips för skottar och andra hundar

10 spartips för skottar och andra hundar

10 spartips för skottar och andra hundar

Att ha hund är inte gratis. Mat, veterinär, tillbehör, kanske hunddagis – månadskostnaden kan lätt skena iväg. Men det går att spara in på utgifterna. Här får du 10 smarta tips.

1. Har du en hund som behöver proffstrimmas? Det finns hundfrisörskolor som gör det för en bråkdel av priset om du låter en frisörelev ta hand om din hund.

2. Gör en hundbädd. Köp skumgummi (eller använd en begagnad madrass) och skär ut till lagom storlek för en bädd åt din hund. Klä den med tygliknande vaxduk och vips har du en billig och tålig hundbädd.

3. Jämför försäkringar. Det skiljer ungefär en tusenlapp om året mellan den billigaste och dyraste hundförsäkringen. Studera villkor och premier noga innan du bestämmer dig. På Konsumenternas försäkringsbyrå finns jämförelser mellan olika försäkringsbolag.

4. Gör eget hundgodis. Köp ett kg rå lever och koka i en halvtimme. Skär i små bitar och torka i 2 timmar på låg värme i ugnen (eller ännu hellre, på eftervärmen när du bakat eller lagat mat i ugnen).

5. Hemma-agility. Leta upp gamla skidstavar i garaget eller förrådet och använd som slalompinnar när du tränar agility hemma.

6. Istället för hunddagis: Sätt upp lappar i ditt närområde och berätta att du letar efter någon som kan ta hand om din hund när du jobbar. Om du har tur nappar en pensionär eller ett hundintresserat barn och du slipper lämna hunden på dagis.

7. Gör egna hundleksaker. Riv remsor av gamla jeans, gardiner eller vad du har. Fläta till lagom tjocklek och knyt ihop i ändarna.  Eller stoppa godisbitar i en tom hushållspappersrulle, vik ihop ändarna och låt hunden klura ut hur den ska få ut godiset.

8. Strunta i hundshampoot. Många gånger räcker det med bara vatten. Många hundproffs tar några droppar Yes diskmedel, som de blandar upp i skål vatten och använder som ett flytande shampoo.

9. Gör ditt eget fästingmedel. Koka upp en liter vatten med en vitlöksklyfta och innehållet i en burk timjan eller rosmarin. Låt svalna ordentligt och sila. Tillsätt saften från 1 citron och en matsked vinäger, eller använd saften från 2 citroner. Häll upp på sprayflaska och förvara i kyl. Spraya hunden inför varje promenad.

10. Hitta gratis hundprylar – eller byt. Det finns flera sajter på nätet där man kan skänka, få eller byta saker. Kolla till exempel upp www.ilovegratis.se.

 

 

Aktuellt