Vad göra om du inte är hundens favoritperson?

Vad göra om du inte är hundens favoritperson?

Blev inte hundköpet riktigt som du hade tänkt med blöta pussar och kontaktsökande bruna ögon? Känner du att hunden dissar dig och hellre kryper upp i soffan bredvid någon annan? Att du helt enkelt inte är hundens favoritperson? Här får du råd som kan ändra på detta!

Egentligen är det inte så konstigt att hunden har favoriter i familjen. I grunden fungerar hundar precis som människor, och de flesta av oss föredrar att umgås med folk som får oss att må bra. 

Vill du bli hundens favoritperson?

Men vill du ha en bättre relation till familjens hund? Visst finns det möjligheter att nå dit. Karin Blom, som är beteenderådgivare för hundägare på Agria Vårdguide, menar att du ska satsa på att bli en viktig resurs i hundens liv för att lyckas med er relation och bli hundens favoritperson.

“Man kan ju faktiskt dra paralleller med hur vi människor fungerar. Vi tyr oss ju till personer vi tycker är bra för oss själva, och i stort gäller samma sak för hundar”, säger Karin Blom.

Ta reda på hundens personlighet

Men Karin har också erfarenhet av att det finns vissa människor som har en sådan personlighet som i kombinationen med hundens personlighet alltid drar det kortaste strået om hunden får välja.

“Ta reda på hundens personlighet och vad den tycker är viktigt i livet. En del gillar inte att vara ute på promenader i kyla och väta, andra älskar det. En del vill leka med pinnar medan andra är helt ointresserade. Ställ dig frågan vad din hund gillar”, uppmanar Karin Blom.

Vilken roll vill du spela i hundens liv

Genom att erbjuda hunden mer kvalitetstid utifrån vad hunden uppfattar som kvalitetstid, kan relationen ta form. Hund och människa hittar en gemensam zon som kan vara just deras. I en familj kan hunden ha olika favoriter och väljer ut människor beroende på vad den vill mest för stunden. Vid matdags kan det vara pappan, barnen när hunden vill leka eller mammans trygga famn om den blir rädd.

“Den tid som vi har investerat i hunden kan räknas som färskvara. Om vi slutar vara en stor resurs för hunden, om man exempelvis reser bort eller börjar jobba mer, kan det hända att hunden söker sig till en ny bästis. All vänskap är färskvara”, konstaterar Karin Blom.

Aktuellt