Trubbiga fakta – en resa genom nosen

Trubbiga fakta – en resa genom nosen

Andningsproblematiken som är associerad till raser med kort nos skapar het debatt.
Men vad är det som inte fungerar som det ska? Följ med på resan från näsborrarna ner i strupen på en hund med brakycefalt syndrom, under guidning av Lennart Sjöström, chefveterinär i kirurgi på Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm.

Det är inte alla hundar med kort nos som har problem med andningen, men det är alltför vanligt. Brakycefalt syndrom är en hel samling med en rad olika besvär. Vi börjar utifrån där näsborrarna oftast är för smala: det går in som en liten vinge så att näsborren bara blir en springa istället för ett hål. När hunden andas in dras vingen dessutom in så att det blir som en ventil.

Om man fortsätter inåt så är näshålan extremt hoptryckt, men med samma mängd vävnader som i en normal näshåla. Oftast är det en väldigt liten passage.

Nästa steg är gomseglet som sitter mellan näshåla och svalg. Det är oftast för långt, slappt och tjockt. Istället för en fin kant är det en klump. När hunden andas in blir klumpen som ett lock för struphuvudet.

Svalget är också trångt, med mycket slemhinnor och veck som lägger sig in i svalget och förhindrar lufttillförseln.

Struphuvudet är ofta trångt och väldigt slappt. Inte från början, det blir slappt med tiden. Eftersom det är trångt bildas ett undertryck, ett vacuum varje gång hunden andas in. Broskringen sugs ihop och med tiden tappar den sin struktur och blir som ett tillplattat rör.

Med tiden kan det även hända att slemhinnan i struphuvudet lossnar från underlaget och lägger sig och täpper till lufttillförseln.

Ytterligare ett problem är att luftstrupen är för liten i diameter i förhållande till hundens storlek eller att den är hopfallen istället för rund.

– Sammanfattningsvis är det inandningen som är försvårad. De slappa vävnaderna dras ihop och täpper för den redan trånga passagen från näsa till luftstrupe, säger Lennart Sjöström.

Från början är symptomen på missbildningen lindriga. Vid valpbesiktningen kan det vara okej och hunden klarar sig ganska bra fram till 4-6 månader. Vid ett år kan hunden ha väldiga problem. Vacuumfenomenet tänjer och förstör strukturen.

Symptomen är andningssvårigheter och det blir värre på sommaren. Hunden kan förlora medvetandet, bli liggande.

– Den kan naturligtvis även dö – det händer. Det här är ett stort problem för hundarna. Det gör inte ont, men det är plågsamt och ger ångest att inte få luft.

– Det är en jobbig situation både för hundarna och familjerna som skaffar dem, säger Lennart.

Ofta blir det nödvändigt med operativa ingrepp. De bör göras så tidigt som möjligt innan strukturerna blivit alltför förslappade. Med kirurgi kan man korrigera näsborrarna, den för långa, mjuka gommen och ta bort slemhinneveck.

– Helt bra blir det inte, de här hundarna får ofta inte fullgod livskvalitet. Om det gått för långt är operation utsiktslös, och då kan hunden inte leva vidare. Ibland kan man förbättra tillfälligt med mediciner. Men det är så marginellt att det inte är någon lösning.

En del hundägare får anpassa hela livet efter sin hund eftersom de inte klarar av att vara ute på dagen på sommaren.

– Sen finns det individer som har mycket mindre besvär, som klarar sig ganska bra.

Många hundar med lindriga besvär kan oftast springa och leka, men andningsproblemen tilltar med ökande ålder.

Symptom

Så märker du om din hund har andningsproblem:

  • Det rosslar och låter från näsan och svalget, både när hunden är vaken och sover.
  • Man ser att hunden är koncentrerad bara på att andas.
  • Ofta har hunden svårt att ligga ner.
  • En del har öppen mun hela tiden.
  • Hunden får mer och mer problem när den rör sig och när det är varmt ute.
   Fakta: Lennart Sjöström Chefveterinär i kirurgi på Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm, diplomate European College of Veterinary Surgeons och ordförande i Evidensia Veterinärmedicinskt Forum.

Om Evidensia Djursjukvård:

Evidensia Djursjukvård är Europas största och kvalitetsledande kedja för djursjukvård. Varje år behandlar vi över 1,3 miljoner djur – hundar, katter, smådjur, exotiska djur och hästar. Evidensia består av närmare 160 djursjukhus och kliniker i sju länder och har över 2 200 medarbetare. Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. Bara så kan man skapa morgondagens djursjukvård. www.evidensia.se

Här hittar du fler artiklar om hundens hälsa.

Pst! Följ oss på Facebook! Så missar du inget.

Du prenumererar väl på Härliga Hund? Annars är det snabbt gjort med ett klick här!

Aktuellt