Fram för mer fest i hundträningen!
Foto Åsa Jakobsson

Fram för mer fest i hundträningen!

Jag gillar att göra roliga saker. Inte nödvändigtvis haha-roliga saker, men saker som ger mig stimulans och får mig att le ganska ofta. För mig själv eller ihop med vänner. Sådant som är tråkigt eller jobbigt, sådant som tar emot, det hamnar liksom sist på listan.

Därför är det viktigt för mig att hundträningen är rolig. Inte bara för fyrbeningen – det är liksom en självklarhet – utan genuint rolig och engagerande också för mig. Speciellt om vi tränar sådant som är lite ”småtråkigt” (som att gå fint i kopplet), eller sådant som någon av oss tycker är svårt. Då behöver jag hitta sätt att göra det roligt!

Här kommer därför mina fem bästa tips för att hålla hundträningen rolig och engagerande – med fokus på tvåbeningen!

Hitta ditt ”varför”

Varför tränar du just detta? Vad är syftet, vad är målet, vilka förbättringar i ert liv kommer det att leda till? Eller är det vad ni lär er på vägen som är viktigt? Ibland tappar vi bort varför vi tränar olika saker. Ibland ändras vårat varför. När något börjar kännas tungt: kom ihåg varför ni startade och checka av om det fortfarande gäller.

Hitta en lagom mix mellan lätt och svårt i träningen

Min kollega Ulrika säger ibland att man är mer betjänt av att INTE träna på just det man har problem med, och istället bygga självförtroende och relation med helt andra saker. Hon har en poäng. Om vi hela tiden tränar sådant som är svårt och kopplat till jobbiga känslor, då blir hela träningen svår och jobbig. Och det vill vi ju inte! För mig är mixen 80 procent procent sådant som vi har lätt för och 20 procent sådant som är svårt/ ganska lagom. I tävlingslydnaden har vi svårt för momentet ”ställande under gång”. Att hårdträna momentet ledde bara till dåliga känslor och frustration. Nu tränar vi det några få repetitioner ett par gånger i veckan, och tränar istället stadga i stå i helt andra situationer, och helt plötsligt blir momentet bättre och bättre och känns mycket roligare att träna.

Våga vara nybörjare

Gå en kurs i en hundsport du inte har testat innan, online eller IRL. Just nu har jag och Midori börjat en agilitykurs, och nästa vecka startar jag nosework ihop med Valle. Vi är totala nybörjare alla tre, vilket gör att vi lär oss en massa roliga nya saker på kort tid. Och eftersom vi ändå inte kan något finns det ingen prestationsångest, och det gör inget om vi misslyckas totalt. Ganska befriande!

Ta en träningspaus

Ingen träning på minst en vecka! Bara göra roliga relationsbyggande grejer ihop med hunden. Drar hunden i kopplet? Fixa en dragsele och ett midjebälte. Kommer den inte på inkallning? Lina på, eller släpp bara där det är inhägnat. Glöm allt vad problem och prestation heter i en vecka, och bara häng. Fika tillsammans. Låt hunden vara underbart hundig, bestämma över promenaderna, nosa i tio minuter på en och samma fläck. Nosa ihop. Lek. Dela en hamburgare eller en bytta glass. Njut av att bara vara.

Träna till musik

I vardagsrummet till radion, med hörlurar i öronen, eller ta ut ett par högtalare och koppla till mobilen. Ladda med musik du blir glad av. Hitta en egen titelmelodi, ingångslåt, slappna av-sång.

De allra flesta av oss har hund för att det är roligt. Vi tränar hund för att det är roligt. Vi tävlar för att det är roligt. Glöm inte bort det.

Håll svansarna viftande, både fyrbeningens och tvåbeningens!

/Åsa

Åsa Jakobsson är fotograf med varierande uppdrag och onlinekurser genom KelpiePhoto. Hon är dessutom författare – har tidigare skrivit två hundböcker – och ger under 2018 ut boken KLICK – hundfotografering med glädje på Klickerförlaget. Åsa driver en blogg för planering och hundträning med namnet The Creative Kelpie, är lärare på gymnasienivå i hundkunskap och fotografi och är dessutom instruktör genom Glädjeklick. Åsa tränar sina hundar Midiori, Valle och Mårran i allt som är roligt, och tävlar i tävlingslydnad och rallylydnad.

Vill du läsa fler blogginlägg av Åsa?

Vardagslydnad i ny miljö

Att vara den matte hon förtjänar