Vårdhunden Livia har gått bort 

Vårdhunden Livia har gått bort 

Livia var den första vårdhund som arbetade med inriktning mot barn. För detta prisades hon förra året då hon utsågs till ”Årets djurhjälte”.

Under Valborgsnatten gick vårdhunden Livia hastigt bort. Livia var inte Sveriges första terpaihund, men hon var den första sjukhushund som arbetade med att trösta och se efter sjuka barn. Hennes arbetsplats var på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala. Där började hon hjälpa till redan år 2013. Hundars plats på sjukhus är inte självklar ens i dag och när Livia började sitt arbete var hon en av pionjärerna. Hennes insatser har hjälpt många svårt sjuka barn, men också deras anhöriga.

Unik förmåga

–Livia var unik i sin förmåga att känna av omgivningen. Var ett barn lugnt så var hon lugn, var barnet spralligt så blev Livia full av energi. Hon gjorde underverk med sjuka barn, men även deras anhöriga, säger Livias matte, forskaren och barnläkaren, Ann Edner till SVT.

Forskningen kring hur hundar kan användas som ett komplement till behandlingar på ett riskfritt sätt inom vården kommer Ann att fortsätta med.

Livias ”barnbarn” Luna

– Det är oerhört sorgligt att Livia gick bort så hastigt, säger Ann Edner. Men arbetet fortsätter med Livias ”barnbarn” Luna. Hon är Livias adept och tränas på samma sätt så att det är absolut riskfritt att ha hunden inne på sjukhuset.

Vill du läsa mer om Livia och det hon hennes liv som terapihund?

Livia – terapihundenNyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Är din hund för tjock?

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…