Livia – terapihunden

Terapihunden Livia.

Livia – terapihunden

Hundar som medicin. Kan det verkligen funka? Just nu pågår en studie om Livia, terapihunden, och hur hon påverkar svårt sjuka barn.

Livia är en sjuårig ladradoodle, och hon är Sveriges första terapihund på barnsjukhus. Hon är absolut inte Sveriges första terapihund. Inom äldrevården har vårdhundar använts i många år. Men labradoodeln Livia är Sveriges första terapihund på barnsjukhus. Överläkare Ann Edner ligger bakom studien, och är Livias matte privat, det är också Ann som introducera henne på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.

Livia har tränats grundligt och på ett speciellt sätt för att jobba i barnsjukvården. När hon arbetar bär hon en liten arbetsväst.

– Hon är superkoncentrerad när hon möter ett barn, och anpassar sig efter barnets ålder och behov. Jag har sett vad hon gör för patienterna. Hur hon får dem att må bättre och bli gladare, berättar Ann Edner för Aftonbladet.

– Men precis som när ett läkemedel ska ut på marknaden så måste terapihunden testas vetenskapligt. Att hon inte är farlig för omgivning eller patienter och vad hon har för effekt på patienterna, säger Ann till Aftonbladet.

Ny forskningstudie

I studien ”Effekten av hund i barnsjukvård” ska man mäta bland annat hur Livia påverkar barnens ”må bra-hormon” oxytocin när de kelar, leker och myser tillsammans. Dessutom får barn och personal svara på enkäter om Livias insatser. Forskningsstudien, som leds av Ann, omfattar Livia och 50 barn. Samtliga vårdas på en barnkirurgisk/ortopedisk/neurologisk avdelning, där bland annat barn som opererats för hjärntumör vårdas.

Detta är den första studien i sitt slag. Målet är att hundterapi ska finnas inom barnsjukvården. Tanken är att barnen ska må bättre av att få möta en hund.

Men arbetet har inte varit helt lätt. Det har funnits farhågor om att en hund kan föra med sig bakterier och problem med allergi. Men hygienen är extremt noga i studien.

– All forskning som gjorts med vuxna patienter visar att där man använder hund som komplement i olika behandlingsformer har man kortare vårdtider, snabbare tillfrisknande och lägre läkemedelsanvändning, berättar Ann Edner. Det finns goda skäl att anta att detsamma gäller i behandling av sjuka barn. Redan nu ser vi tydliga tecken på att Livia ger barnen motivation att träna och gör tillvaron på sjukhus lite mindre jobbig.

Livia är populär bland barnen

Barnen, som alla har någon form av neurologisk/kirurgisk sjukdom eller hjärntumör, akut eller kronisk, får fylla i enkäter och rita och berätta hur de upplever att vara på sjukhus. En flicka som regelbundet kommer för behandlingar och har lång resväg skriver att hon mår inget vidare, att vara på sjukhus är dåligt men ”bra ändå eftersom man blir frisk där” och när hon får frågan om hur det är att träffa Livia ritar hon en egen jätteglad ”gubbe” eftersom den positiva skalan inte räckte som beskrivning och lägger till ”Detta är det bästa som hänt mig på sjukhus”.

Livia är med vid rehabilitering och träning men också som tröst för de barn som är för sjuka för att orka med någon form av träning. Allt umgänge med Livia sker givetvis på frivillig basis och det är endast ett fåtal som har tackat nej.

– Föräldrar och barn är så positiva till den här studien. De som har tackat nej har oftast gjort det för att barnen är för sjuka för att delta, säger Ann Edner.

(Källa: Agria)

 

 

 

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret