Rapport från SVA: Ännu en ny fästingart i Sverige

Rapport från SVA: Ännu en ny fästingart i Sverige

Fästing av arten Hyalomma.

Idag kom rapporten från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) sommarprojekt. Allmänheten uppmanades att skicka in fästingar från norra Sverige, med Dalälven som begränsning i söder. 

I slutet av juli hittades för första gången vuxna fästingar av arten Hyalomma marginatum i Sverige. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har nu konstaterat ett 30-tal fall av vuxna Hyalommafästingar, från Skåne och upp till Dalarna. Bland dessa har ytterligare en ny fästingart dykt upp: Hyalomma rufipes.

Hyalomma rufipes är en fästingart, som liksom Hyalomma marginatum, är vanlig i områdena kring Medelhavet. Båda fästingarna kan överföra smittämnen som kan ge allvarliga sjukdomar. Till exempel Krim-Kongo blödarfeber, Rickettsia (fläckfeber), Theileria equi och Babesia caballi. De två sistnämnda är allvarliga sjukdomar hos häst. Ingen av dessa sjukdomar förekommer normalt i landet.

Önskar upprepa insamling nästa sommar

SVA har under hela sommaren drivit ett forskningsprojekt där allmänheten uppmanats att skicka in fästingar från norra Sverige. Dalälven har varit begränsningen mot söder. Projektet avslutas i dag 31 oktober. Men forskarna har sökt medel för att upprepa insamlingen nästa sommar.

– Allmänhetens engagemang har varit fantastiskt och vi har fått in omkring 4 500 fästingar! Vi är mycket tacksamma för detta oväntat stora engagemang. Både när det gäller insamlingen generellt av fästingar i norr och alla de fall av Hyalomma som har uppmärksammats, även från andra orter. Vi arbetar nu vidare med artbestämning och analys av fästingarna för att se vilka smittor de kan föra med sig och det tar tre – sex månader, säger Anna Omazic, forskare på SVA.

Vet ännu ej art

Alla rapporter om Hyalommafästingar har inte lett till en exakt artbestämning.

– I 15 fall har vi via foto inte exakt kunnat säga vilken art det är, Hyalomma marginatum eller rufipes, säger Giulio Grandi, forskare på SVA. Tyvärr har inte dessa fästingar kunnat skickats in eftersom de blivit ihjälstampade och kastats, vilket är en vanlig reaktion när man hittar en fästing på sitt djur.

”Stort tack till alla”

Forskarna är överraskade och överväldigade av det stora intresset för insamlingsprojektet, både från allmänhet och media, samt inte minst i sociala medier.

– Vi vill rikta ett stort tack till alla som skickat in fästingar. Håll utkik på SVA:s webbplats och på vår facebooksida för senaste nytt om projektet. Vi hoppas att allmänheten är med oss nästa sommar igen när vi hoppas kunna dra igång en ny insamling, säger Anna Omazic.

Läs mer om fästingar:

Så skyddar du din hund

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret