Välj rätt fästingmedel

Välj rätt fästingmedel

Nu börjar våren nå nästan hela Sverige. Men med sol och värme kommer också fästingarna. Härliga Hund har bett vår veterinär, Sandra Göranssons, chefsveterinär på AniCura, att svara på de vanligaste frågorna om just fästingar.  

Välj rätt fästingmedel

  1. Vilket fästingmedel ska man välja? Det finns ett enormt stort utbud numera och det är inte enkelt att veta vilket som är bäst? Vilket rekommenderar ni som veterinärer?

När det gäller fästingprofylax så finns en uppsjö olika preparat på marknaden idag. Det viktiga är att hitta ett som passar dig och din hund. Det finns hundar som av olika anledningar inte bör ha ett halsband på sig 24 timmar om dygnet och då är tabletter eller spot-on preparat att föredra, medan det för andra hundar fungerar alldeles ypperligt med halsband.

En del preparat har en avstötande effekt på fästingen medan andra verkar först sedan fästingen bitit sig fast. Det kan vara faktorer att ta hänsyn till i valet. Jag tycker också att du ska se över hur de preparat du använt för din hund tidigare har fungerat och ta hänsyn till eventuella observerade sidoeffekter när du fattar beslut om vilket preparat du ska använda framöver. Rådgör gärna med din veterinär om du känner dig osäker på vad som passar bäst för just din hund.

Hur stor risk?

  1. Hur stor är risken att min hund ska drabbas av borrelia, TBE eller anaplasma?

Risken för hunden att smittas med en fästingburen infektion beror till viss del på i vilken del av landet den bor och vistas då smittämnenas geografiska utbredning kan variera. Det är också viktigt att veta att långt ifrån alla hundar som exponeras för ett fästingburet smittämne utvecklar sjukdom. Det bästa sättet att skydda din hund mot en fästingburen sjukdom är att regelbundet kontrollera den för fästingar och avlägsna eventuella fästingar så snabbt som möjligt. Detta i kombination med fästingprofylax ger det bästa skydd din hund kan få.

Mer om fästingar och hur du bäst skyddar dig mot dem kan du läsa om i nummer 7 av Härliga Hund.

Läs mer om fästingar:

Ny fästingart i Sverige

 

 

 

Nyhetsbrev

ANNONS

Mest läst just nu

Senaste numret


Veterinären svarar

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?