Nu registreras hundar som opereras för andningsproblem

Nu måste kortskalliga raser som exempelvis mops, fransk bulldog, griffoner och king charles spaniel som opererats för andningsbesvär registreras. Detta för att främja sund avel. Foto Getty Images

Nu registreras hundar som opereras för andningsproblem

För att fortsätta förbättra hälsoläget bland de brakycefala (kortskalliga) raserna inför nu SKK central registrering för operationer av andningsvägarna för dessa raser.

Att avla på hundar som opererats på grund av andningsproblem är förbjudet i Sverige. För att förhindra att hundar som opererats ändå används i avel inför nu  Svenska kennelklubben, SKK, en central registrering för dessa ingrepp. Kliniken som utför operationen rapporterar vilken typ av ingrepp som gjorts samt hundens identitet. Förutom operationer kan även dödsfall och avlivningar till följd av brakycefal utformning rapporteras.

Utöver att förhindra att osunda hundar används i aveln ger rapporteringen från klinikerna SKK en möjlighet att följa utvecklingen av hälsoläget bland de brakycefala raserna.

Har du frågor angående rapportering och registrering av operationer av andningsvägarna kan du vända dig till SKKs avdelning för avel och hälsa.

(Källa: Svenska kennelklubben)

Läs mer: Värt att tänka på för trubbnosiga och andra raser med mer extremt utseende:

Experten tipsar: Håll koll på det här!


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Att ge sin hund livskvalitet är äkta kärlek

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…