Smaka av glassen – okej eller inte?

Smaka av glassen – okej eller inte?

Vissa låter gladeligen hunden slicka både i ansiktet och på glassen medan andra ryser vid bara tanken. Men hur är det egentligen? Är det ofarligt eller inte? Vi tog ett snack med etologen Carro Hellgren.

Faktum är att hundens saliv byts ut väldigt ofta. De har ett ständigt flöde av stimulerande saliv i munnen, vilket håller bakteriefloran i hälsosam balans, menar Carro Hellgren.

– Den kommer direkt från spottkörtlarna och är till för att förbereda munnen för matintag och också för att rengöra munnen. Är vi själva friska klarar vi en frisk hunds saliv.

Däremot kan det förstås finnas rester av andra bakterier i hundens mun om den till exempel – ve och fasa men det händer ju tyvärr – ätit avföring när den varit ute. De bakterierna är skadliga och hör inte hemma runt vår mun.

– De hundpussarna vill man ju verkligen inte ha, säger Carro. Men för hunden är det här med att slicka oss i ansiktet inget annat än ett psykosocialt beteende, deras sätt att visa att de gillar oss. Men sedan kanske de inte behöver in i munnen när de slickar oss.

Carro berättar att det har gjorts studier, dock med mänsklig saliv, som visar att sårceller läker bättre i ett salivbad. Det vill säga att saliven har en läkande effekt på sår. Hundarna, liksom andra djur, har ju en stark instinkt att slicka sina sår om och om igen även om vi ofta försöker hindra dem från att göra det.

– Har man ett ytligt sår, man måste skilja på ytliga och djupare sår här, så har saliven troligen en läkande effekt, säger Carro.

Så även om vissa av oss tycker att det här med hundar och deras slickande är bland det äckligaste som finns så är det i de allra flesta fall helt ofarligt.

– Om inte hunden har en sjukdom som är överförbar på människor, och om den inte precis nyligen ätit avföring eller annat läskigt, är det helt ofarligt med hundpussar i ansiktet eller en slick på glassen med för den delen. Mina hundar har fått apportera nappar som mina barn har tappat och när jag var yngre kunde jag dela glass med min hund. I dag gör jag inte det, fast på grund av vad glassen innehåller, säger Carro.

Att hunden mer än gärna vill smaka på vår mat har sin förklaring i vår gemensamma historia. Det var de vargar som hängde mest med män­niskorna och delade mat med dem som blev domesticerade. Att äta vårt matavfall är alltså en  naturlig drivkraft i många hundar.

– Sedan kan ju vi alltid lära dem nya vanor. Det är vi som väljer vilka gränser vi vill sätta för hunden. Och där tycker alla väldigt olika. Men tycker man till exempel att det är obehagligt med hundpussar i ansiktet kan man sträcka fram handen i stället och lära hunden att pussa på den, säger Carro.

Ibland handlar det säkert också om social kontroll. Man kanske inte tycker att det är särskilt äckligt att hunden tar en slick på glassen eller får en slurp ur vattenglaset men vad ska andra tycka?

Kanske vill du också läsa:
12 vanliga hudbesvär hos hund

Så blir du en roligare husse eller mattte

10 må bra tips för dig med hund

Här kan du köpa senaste numret av Härliga Hund.

OMSHUN1508_LITET