Skaffa hund på olika sätt
Har du bestämt dig för att skaffa hund? Då kan det vara läge att titta lite utanför boxen – för det finns fler sätt att skaffa hund än att köpa valp via kennel.
Att köpa en liten valp och finnas med i hundens liv ända från början har sina fördelar. Du vet allt om hundens bakgrund, ni lär känna varandra från scratch och du kan lära den viktiga saker direkt.
Å andra sidan – det finns även fördelar med att ta över en vuxen hund. Du slipper den krävande valptiden, du kan ha turen att få en hund som redan lärt sig en hel del och du behöver kanske inte punga ut med den stora summa pengar som en valp normalt kostar.
Men framför allt så gör du en insats.
I det senaste numret av Härliga Hund går det att läsa om olika sätt att skaffa hund, man behöver ju inte köpa en renrasig valp hos en kennel. Man kan också ta över en omplacering, bli fodervärd åt en framtida tjänstehund, bli fodervärd åt en kennelägare eller göra som allt fler gör – adoptera en gatuhund.
Adoptera gatuhund
I takt med att vi svenskar reser allt mer blir det också allt vanligare att vi adopterar gatuhundar från utlandet. För utomlands finns det gott om gatuhundar utan ägare, hundar som man kanske sett i kvarteret där man bor, eller på en organisation för gatuhundar.
Det är dock inte alldeles okomplicerat att adoptera en gatuhund.
För att detta ska ske enligt lag och för att du ska vara säker på att få med dig en frisk hund hem, som inte riskerar att sprida smitta i Sverige, är det viktigt att hunden är veterinärbesiktigad, vaccinerad och testad för vissa farliga sjukdomar som hjärtmask innan du tar hem den.
Går du via en seriös organisation görs detta automatiskt. Ska du själv föra in en hund kan du läsa mer på jordbruksverket.se. Men Jordbruksverket avråder från att adoptera gatuhundar privat, eftersom de kan föra in smitta i Sverige.
Tidigare har djur som förts in i Sverige tvingats sitta i karantän. Dessa regler ändrades 2011.
Vi åkte 60 mil för att hämta Scotty
Ulrica Åkesson från byn Norra Strö utanför Kristianstad ville ha en tredje hund. Visserligen hade de redan två hundar, Spader och Nicke, men det saknades något i flocken, tyckte hon och dottern.
– Vi tänkte som så att ”varför ta en hund från en uppfödare när det finns hundar som saknar hem?”, och började därför leta. Vi hamnade på Hundhjälpens sida, och fastnade direkt för Scotty.
Scotty, som är en rumänsk gatuhund, är enligt passet 9 år gammal. Ulrica kunde inte släppa tanken på honom, och ansökte därför om att få ta över honom. En intervju senare fick familjen veta att de var lyckliga ägare till Scotty, och att de skulle åka 60 mil till Arlanda för att hämta honom.
– Han var lite blyg i början. Vi hade tagit med köttbullar och de fick honom att våga sig ur buren och sedan smälte han totalt, minns Ulrica.
I bilen hem låg Scotty tryckt i dotterns famn, stilla i 60 mil. Också han hade bestämt sig, verkade det som.
– Men det tog nog närmare ett halvår innan han gjort sig helt hemmastadd. Han var lite blyg för min man och vår son i början.
Ett par år senare var det dags för nästa nytillskott: Den rumänska gatuhunden Chloe, som redan bott i Sverige en period, men som inte riktigt kommit till rätta i sin nya familj.
– Hon flyttade in till oss, först som jourfamilj, men sedan fick hon stanna. Hon passar så bra här, säger Ulrica.
Tänk på:
- Att hunden ska vara veterinärbesiktigad, avmaskad, vaccinerad och ha ett friskintyg som är max 7 dagar gammalt.
- Att du inte vet något om hundens bakgrund, vilket ibland kan innebära problem.
- Att hunden ska ha ett EU-pass
Köp aldrig en smuggelhund!
En hund som tagits in illegalt i Sverige kan bära på farliga sjukdomar som exempelvis rabies och dvärgbandmask. En billig valp på Blocket kan mycket väl komma från en valpfabrik där både tik och valpar lever och transporteras under fruktansvärda förhållanden, ofta drogade och bundna. Sådan verksamhet vill ingen stödja.
Köper du en smuggelhund riskerar du både att få en hund som är allvarligt sjuk samt att den tas ifrån dig och avlivas.
Här är några råd för att se till att du inte blir lurad:
- Be att få träffa hunden i sin familj, är det en valp så ska du få träffa både tiken och syskonen. Köp inte en hund på en parkering eller annan offentlig plats.
- Kontrollera att hunden är ID-märkt och registrerad hos SKK eller Jordbruksverket.
- Se till att du får kontaktuppgifter med fullständigt namn, adress och telefonnummer av säljaren på köpeavtalet.
- Se till att du får eventuell stamtavla och bevis på att hunden är vaccinerad, avmaskad samt ett friskhetsintyg från veterinär som är max en vecka gammalt. Se till att du får det i handen, gå inte med på att få något skickat i efterhand.
- Våga lita på din magkänsla. Känns det inte bra är det antagligen inte det heller.
Mer info hittar du på www.jordbruksverket.se