Går du i tankar på att köpa valp? Var beredd på kostnaderna - år efter år!

Så mycket kostar det att äga en hund per år

Priserna på att köpa och äga hund har stigit av flera anledningar. Hur mycket kostar det att äga en hund per år egentligen?

Idag är det betydligt dyrare att köpa hund än förut.

Men det är inte bara priset på hundar som har ökat, utan kostnaden kring att äga hund har stigit på flera fronter. Att besöka veterinären är idag dyrare än förr, enligt Statistikmyndigheten, SCB,  har priserna för veterinärbesök ökat med 25% under ett år.

Även försäkringskostnaderna har stigit jämfört med förr, och eftersom självrisken hos de flesta försäkringsbolagen numer har en rörlig del kan ett veterinärbesök bli oväntat dyrt.

Så mycket kostar en hund det första året

Enligt SKK kan kostnaderna för hundens första år landa på drygt 44.000 kronor - där inköpspriset endast är drygt halva kostnaden. Utöver det tillkommer kostnad för vaccination, hundfoder, försäkring, bajspåsar och andra tillbehör. Den uträkningen är gjord på kostnaderna för en hund i labradorstorlek.

Efter första året räknas hundens kostnader uppgå i cirka 20.000 per år. Det är förutsatt att hunden är frisk och inga övriga veterinärbesök behöver göras. Det är heller inte inräknat frivilliga tillval så som att gå hundkurser eller resa med hunden.

Att äga en mindre hund kan vara billigare då hunden behöver mindre foder, men kostnaderna för den mindre hunden kan av andra anledningar bli lika stora - då den kanske är i behov av mer kläder, har en känslig mage eller sämre hälsa. Hur mycket en hund kostar per år är alltså högst individuellt och beroende av hur frisk den rasen är.