Taxen är av raserna som kan komma att förbjudas i en indirekt påverkan om det nya lagförslaget går i lås, i och med deras långa ryggrad och korta ben.

Nytt lagförslag i Tyskland kan leda till förbud av tax

I ett nytt lagförslag strävar den tyska regeringen efter att strama åt riktlinjerna för hunduppfödning inom landet. Dock kommer detta förslag inte utan kritik. Det tyska hundförbundet varnar att denna åtgärd kan ge upphov till ett förbud mot flera populära hundraser i landet.

Den tyska regeringen har föreslagit en ny djurskyddslag för att skärpa kontrollen över hundavel i landet. Det nya lagförslaget riskerar att flera populära raser förbjuds, så som till exempelvis tax, beagle, jack russel och cockerspaniel, befarar Tyska hundförbundet VDH.

Den farhågan har uppkommit då lagförslaget innebär restriktioner för avel av hundar med avvikande fysiska egenskaper, som avviker från vad som anses vara den naturliga skelettstrukturen för hundar. 

Tyska taxförbundet samlar in underskrifter

En representant från det tyska jordbruksministeriet förklarade för Ekot att det nya lagförslaget inte per definition syftar ett förbud mot specifika hundraser, utan istället är syftet att strama åt reglerna för uppfödning och avel för att undvika uppfödning av hundar med skadliga egenskaper. 

Trots detta är det tyska taxförbundet skeptisk mot ministeriets försäkringar och har därför startat en namninsamling för att påverka ledamöterna i förbundsdagen. På bara några dagar har uppropet fått över 10 000 underskrifter.