Nytt! Aggressivitet styr inte dominansen

Nytt! Aggressivitet styr inte dominansen

Vem bestämmer vem som är top dog i en hundflock? Det är lätt att tro att det är den starkaste hunden. Men ett holländskt forskarteam har visat att det inte alls stämmer.

asdhjsdms m,nsd

LÄS OCKSÅ: 6 tecken på småhundssyndrom

Många hundägare gillar att prata dominans. Vilken hund dominerar ett hundmöte, eller en hel flock för den delen? För att undersöka hur det här med dominans verkligen funkar lät Joanne van der Borg och hennes forskargteam vid Wageningenuniversitetet i Holland en grupp med hundar umgås medan hussar och mattar gick till jobbet.

Genom att särskilt titta på hundarnas kroppsspråk och signaler kunde de se hur relationerna inom gruppen hade utvecklats efter några månader. Man tittade på sju olika kroppshållningar och 24 beteenden. Utifrån det kunde man sedan urskilja gruppens hierarki. Det som är lite extra spännande är att det inte alls är aggressioner som styr dominansen. Aggressioner visade sig inte alls vara något bra mätvärde eftersom både hundar med låg och hög rang kan uppvisa ett aggressivt beteende.

Nej, i stället menar forskarna att det bästa sättet att avläsa dominans är att titta på undergivenhet. Det är graden av undergivenhet som avgör vilken rang man får, inte aggressiviteten. I vilken mån en hund visar sig undergiven gentemot en annan kan man se när två hundar möts. En undergiven hund sänker svansen, medan hunden med högst status står stolt och högrest, gärna med spända muskler. Att en hund viftar på svansen kan man ju tolka som att den är glad och vill leka, men i det här sammanhanget är en viftande svans också ett tecken på undergivenhet – speciellt om bakdelen av kroppen hänger med i viftandet. Något man till exempel ofta ser när valpar möter äldre hundar.

Att slicka sig runt munnen och att sänka huvudet under en annan hunds, det såg man nästan uteslutande när det gällde de undergivnas möte med flockens absoluta ledare. Däremot såg man inte att ålder och vikt självklart avspeglade sig i rangordningen.
Vill du läsa mer om studien om dominans kan du göra det här.

MER SPÄNNANDE LÄSNING FÖR DIG:

Nu vet vi – därför juckar jyckar
8 bra tips om hundar och grönsaker

Psst! Du följer väl oss på Facebook?