När familjens hundar inte kommer överens
Lite smågruff hör till familjelivet till, precis som "syskonkärlek". Men blir det ofta bråk måste du ta ansvar och göra något åt problemet. Foto Getty Images

När familjens hundar inte kommer överens

Har du flera hundar? Och drar de inte alltid jämnt? Det är inte konstigt, flockliv och familjeliv kan ibland vara komplicerade saker. Det händer att man blir ovänner, och i hundars värld kan det då bli hundslagsmål.

Det behöver inte vara så allvarligt, men det är viktigt att det inte blir en vana och att man blir sams igen om man bor tillsammans. Ibland går det, ibland inte.

– Flockfejder och hundslagsmål kan börja av flera orsaker, berättar Härliga Hunds hundpsykolog och etolog Carro Alupo.
– Ibland handlar det om en valp som fått härja loss på en äldre hunds bekostnad. Vi medmänniskor har inte styrt upp leken vilket kan leda till frustration och irritation hos den äldre. När valpen sedan blir könsmogen och lite störig ”tonåring” och kanske vågar konkurrera mer, ryker pälstussarna.

Mat ofta en orsak

I andra fall är det konkurrens om resurser som mat som drar igång hundslagsmål. Ett hundslagsmål över ett märgben kan vara startskottet på många flera eftersom den negativa upplevelsen skapar rädslor och förväntningar på flera bråk.

– Som vanligt beror lösningarna på varför hundarna är osams. Vi kan behöva gå in och reglera i samspelet mera, pausa den ivriga, ge den äldre utrymme och vila. Och börja i tid. Ju fler slagsmål desto svårare att komma tillrätta med problemet.

– Startar bråken vi matsituationer kan man börja med att bestämma att jyckarna inte ska dela på mat och ben utan utfodras i separata rum. De ska alltid tilltalas innan tuggben delas ut rättvist ”Fido här är ditt”, ”Bruno varsågod” och sen ska bentuggadet övervakas. Om något försöker snatta behöver man gå in och stoppa. Men det går inte att nöja sig bara med detta om man på riktigt vill att hundarna ska gilla eller åtminstone respektera och tolerera varandra. Därefter får man jobba vidare stegvis till förhoppningsvis en hållbar harmoni.

I beteendeskolan i nummer 12/2018, ute nu, delar vår hundpsykolog Carro Alupo med sig av en steg-för-steg-lösning för hundar som inte kan samsas, ett riktigt tolvstegsprogram som fungerar för de allra flesta. Det kräver tid och tålamod, det finns sällan någon kvick-fix om resultatet ska hålla i längden. Men det är det väl värt för att få ett trevligare familjeliv?

Hittar du den inte i butik?

Här kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden.