Levin Larsson berättar om livet som hundförare och uppfödare

Levin Larsson berättar om livet som hundförare och uppfödare

Levin Larsson är ett bekant ansikte för många i teve då han synts i både farmen och är nu aktuell i torpet. Vi har pratat med honom om livet utanför tv-rutan, där hundar för honom är både ett brinnande intresse och hans sätt att försörja sig.

Hemma i Levins hus på landet utanför Göteborg har han fyra husdjur, de två hundarna Malin och Pinkus, och katterna Viktor och Magnus. Tiken Malin är en Bostonterrier, en hundras som Levin har ett stort intresse för och själv föder upp i liten skala. Hanen Pinkus är en Belgisk vallhund malinois, rasen som kallas “malle”, och är förutom Levins bästa vän även hans arbetskollega – de två jobbar nämligen på ett vaktbolag tillsammans.  

Hur länge har du jobbat med hundar? 

Sju år i januari. Jag är utbildad hundförare. När jag var yngre jobbade jag på zoobutik.  

Hur kan en dag på jobbet se ut? 

Jag jobbar som väktare på ett vaktbolag, så jag och min malle kan hålla koll ifall det är stökigt på stan, åka på inbrottslarm eller tar rundor för att undersöka så allt är lugnt på industrier. 

Levin och Pinkus på jobbet som hundförare. Foto: Privat

Berätta mer om dina hundar! 

Min lilla bostonterrier är en tjej som heter Malin. Pinkus heter hanen som är en Malle. Jag har haft Pinkus i lite över två år, han hette det när jag fick honom. Han är sex år gammal. Det är den tredje tjänstehunden som jag har. Jag har tidigare haft otur att mina tjänstehundar har blivit sjuka, så jag har tyvärr inte haft någon som blivit gammal. När en kollega skulle sluta fick jag erbjudande att ta över Pinkus som redan då var utbildad tjänstehund. Jag hämtade honom faktiskt bara några veckor första gången efter jag kom hem från farmen. Då hade jag redan Malin, hon är 4,5. Jag köpte henne som valp. 

Malle och Bostonterrier är två väldigt olika raser, hur kommer de sig att du valt dem? 

Jag tycker det är en skitbra kombo. Bostonterrier är en liten hund som är lättare att ha i knät, men precis lika positiv och glad i människor som en Malle brukar vara, samtidigt som de har fysik och ork att träna och gå långa skogspromenader.  

De har lite längre ben, är lite mer atletiska så det orkar mer än de flesta frallor. Att plocka svamp i skogen tre timmar, gå ute på isen och fiska i tre timmar klarar min Bostonterrier lika bra som min malle. 

Malle har jag haft förut, detta är min andra. Min första tjänstehund var malle, sen schäfer, sen malle nu igen. Malle är min favoritras. 

Levin Larsson tillsammans med hunden och arbetskollegan Pinkus. Foto: Privat

Har du haft Bostonterrier förut? 

Jag har haft flera stycken. Jag föder upp lite grann men på en väldigt liten skala. Jag köpte min första bostonterrier 2011.  

Jag tyckte det var spännande och kul att se hur det fungerade med valpar, jag är utställningsintresserad och av avel och genetik, och tycker det är jäkligt roligt att sätta ihop sin egen kombination.  

Bostonterrier är en lätt ras, den ska vara en positiv och glad hund i alla lägen – utifrån en sådan egenskap är det ganska lätt. Sen vill man att de ska funka på utställning, vara friska och leva länge. Kejsarsnitt är ett stort problem i rasen så jag har inriktat mig på att de ska kunna föda sina egna valpar.  

Kullen Malin hade är den fjärde generationen jag fött upp själv. Jag har haft en kull om året ungefär, min mamma har fått två stycken valpar från mig och en barndomskompis har en.. jag delar ut dem lite till vänner och familj kan man säga. 

Vem tar hand om hundarna när du är på tv-inspelning? 

Pinkus stod på hundpensionat hos en vän till mig, sen har jag en vän och kollega som flyttar in i mitt hus när jag är iväg och tar hand om de andra djuren. Så jag har jättego hjälp från vänner och familj.  

Malin och Pinkus firar födelsedag. Foto: Privat