Kan hunden bli vegetarian?
Visst kan hundar äta morötter, det är nyttigt och bra. Men hur klarar de att leva på helt vegetarisk kost? Foto Getty Images

Kan hunden bli vegetarian?

Allt fler människor minskar köttkonsumtionen och äter mer vegetariskt. Det finns mycket positivt med det, allt ifrån att kunna påverka dålig djurhållning, få hälsovinster eller minska klimatpåverkan. Men kan hunden bli vegetarian?

Har vi kunskap kan de flesta av oss människor utan problem ställa om till vegetarisk kost även om vi ätit kött tidigare. Men hur är det med hunden? Den är ju ett köttätande rovdjur, kan den leva på en diet helt utan kött?

Hunden är i grunden en allätare. Så även om kött ofta är huvuddieten, kan den tillgodogöra sig protein och näring även från vegetabilier. Så ja, hunden kan leva som vegetarian. Men funderar du på att göra din hund till vegetarian gäller det  att verkligen kunna sin näringslära. Du kan inte ge hunden samma mat som du själv äter om du själv är vegetarian eller vegan. Hundar har till exempel ofta svårt att smälta bönor och linser, protein tillförs ofta istället genom exempelvis sojapulver.

Vegetariskt inte lämpligt för alla hundar

Och även om hunden kan överleva och må bra av en vegetarisk, kanske till och med vegansk, kost, är det inte att rekommendera till hundar som arbetar hårt. Inte heller till dräktiga och digivande tikar eller växande valpar. De är i en mycket känslig fas i livet där felaktig utfordring kan ge skador för livet. För äldre hundar, överviktiga individer, hundar som inte lever särskilt aktiva liv samt hundar med köttallergi eller känslig matsmältning kan det däremot vara ett alternativ.

Varför ska hunden bli vegetarian?

Grönsaker är en bra ingrediens i hundmat, men om du funderar på att helt skippa köttet bör du ställa dig frågan  – VARFÖR ska hunden äta vegetariskt? Är det bara för att du gör det? Eller är du tveksam till djurhållning och köttindustrin? Då kan det finnas andra lösningar, till exempel via jägare eller gård i närheten. Eller är det för att hunden är överviktig? Då kan en stor andel vegetabilier hjälpa till att hålla formen. Vad än skälet är ska du alltid sätta hundens bästa och välmående i första hand och veta vad du gör. Läs på och fråga tillförlitliga källor. Att överleva och att leva gott är inte samma sak.

Text Susann Gson Engqvist Foto Getty Images

Tips på nyttiga grönsaker till hunden