Amstaff leker med sina valpar. Riskerar de att säljas till oserösa uppfödare?
Valpar kan riskeras att säljas till oseriösa köpare, visar en granskning av Kalla Fakta.

Kalla fakta avslöjar: Kriminell reporter får köpa "kamphund"

En granskning av Kalla Fakta visar hur en reporter med påhittad identitet, trots ifrågasättande motiv bakom sin anledning till hundköpande och bristande erfarenhet, fortfarande får gensvar från en mängd uppfödare. Flertalet av de är medlem i SKK.

Med dold kameran och falsk identitet tar Kalla faktas reporter kontakt med 30 uppfödare av så kallade "kamphundsraser". Reportern utger sig för att ha kriminella kopplingar, ingen hundvana och behöver en hund som kan avskräcka. Av samtliga uppfödare visar sig 19 av de vara okej med Kalla faktas påhittade profil.

Elva av uppfödarna är privatpersoner som säljer via Blocket eller sidan skaffa hund, och åtta av de är medlemmar i Svenska Kennelklubben (SKK).

"Valparna vi föder upp här nu det är skarpa maskiner"

I de samtal som Kalla fakta har spelat in med flera av de personerna som säljer valpar av så kallade kamphundsraser, lyder några av uttalanden:

”Valparna vi föder upp här nu det är skarpa maskiner. Det är dödsmaskiner om man nu ska vara ärlig” 

"Andra hundar biter ju i benen, den här hoppar ju upp i halsen och högt upp alltså."

 ”Om man säger så här, en Amstaff, blir den blir utmanad den inga problem att svara upp.”

Förbjudet att äga eller föda upp hundar med extremt stor kamplust

Enligt djurskyddsförordningen är det förbjudet att inneha eller genom avel frambringa hundar som har extremt stor kamplust, blir lätt retade och biter, bara med svårighet kan förmås avbryta ett angrepp och har benägenhet att rikta sitt kampintresse mot människor eller andra hundar.

Robert Lindström, polisens hundverksamhet i region väst, är en av de som mentaltestar hundar som har attackerat människor.  Enligt honom följer uppfödarna inte svensk djurskyddsförordning genom deras sätt att saluföra sina hundar. 

– Nej det tycker jag inte. Det här måste vi i samhället ta tag i. Både vi inom polisen, tullen, länsstyrelserna tillsammans med organisationerna och kanske framförallt då SKK, säger han till TV4.

I händelse av Kalla Faktas reportage har SKK skickat ut ett pressmeddelande. I texten yttrar de sig inte ha något intresse av att ha oseriösa uppfödare i organisationen, och understryker tre punkter de vill framföra till myndigheter och politiker.