Irriterande hundägare

MIN HUND, din jycke!

”Kolla hur hon drar i sin hund jämt!” ”Att de inte kan säga åt den när den skäller!” ”Han har ingen som helst koll på sin hund, det syns.” Inget väcker så mycket känslor hos hundmänniskor som andra hundägare och hur de är med sina fyrfotingar. Det här är det vi irriterar oss mest på …

Mina barn och andras ungar heter det ju, och frågan är om det inte är min hund och andras jyckar också.
– Och det konstiga är att det verkar som om man retar sig mest på dem som har hundar av samma ras som man själv har. Det är bara att titta in på de olika rasgrupperna på Facebook för att se allt skitsnack som pågår där, säger Magnus Berg, hundinstruktör som också driver bloggen magnushundblogg.bloggo.nu.
Hundar, och framför allt hur människor är med sina hundar, väcker känslor, så är det bara. Den ena tycker att den andra bara skäller på sin hund, som i sin tur tycker att den tredje är alldeles för slapp och att den fjärde inte har någon som helst koll …
– En klassisk grej många retar sig på, och faktiskt med all rätt tycker jag, är folk som släpper fram sin hund till ens egen hund utan att kolla om det är okej. Alla vill inte att hundarna hälsar, det kan finnas tusen skäl till varför man inte vill det. Hunden kan vara rädd, den kanske löper eller har kennelhosta som smittar. Man måste helt enkelt fråga om det är okej först och inte bara släppa fram sin hund och hoppas på det bästa, säger Magnus.
Att inte plocka upp bajset efter sin hund är en annan självklar källa till irritation. Är man själv en ordentlig och samvetsgrann hundägare som alltid plockar upp efter sin hund känner man ilskan rinna till om man ser en annan hundägare som helt sonika låter skiten ligga kvar. En liten procent som inte plockar upp gör lätt att varenda hundägare blir misstänkliggjord i den övriga befolkningens ögon.
– Ett grundmotto när man har hund är hänsyn, säger Magnus. Man är skyldig att visa hänsyn, både gentemot andra hundar och gentemot människor. Varken människor eller andra hundar ska behöva känna obehag för att man själv kommer förbi med sin hund. För hundrädda människor spelar det ingen roll att få höra att ”åh, han är så snäll, han vill bara leka lite”. Det hjälper inte ett skit om du är rädd. Så koppel på är det som gäller när man möter andra hundar och människor.
Magnus tycker egentligen inte att hundar i koppel ens ska hälsa på varandra, eftersom det oftast är då som konflikterna uppstår. När de sitter fast kan de känna sig trängda och agera impulsivt och oberäkneligt.
– Bra kutym är att fråga först, och om det är okej att de hälsar ska man helst gå någonstans där de kan få vara lösa utan att störa någon annan. Det är det optimala, säger Magnus.