Hundliv i Japan – inte som i Sverige
I Japan köps hund i affären. Här är det rea med 10 procent på hundvalpen. I dagens valuta kostar valpen ungefär 13 000 kronor.

Hundliv i Japan - inte som i Sverige

I Sverige finns en tradition av att arbeta med sin hund, den är en individ, ett djur och vi strävar efter att behandla den väl. I Japan finns inte alls den traditionen, och i stadsmiljö ska hunden helst rastas inomhus.

– Man kan säga att för japaner är hundar barn, säger Rikako Fujita, som med en fot i Sverige och en i hemlandet Japan arbetar för bättre hundhållning i forna hemlandet.

Det tätbefolkade Japan är på många sätt liberalare mot hundar än Sverige. Här finns många restauranger, butiker och caféer där hundar är tillåtna. Även vissa hotellkedjor vänder sig specifikt till hundägare. Å andra sidan är det förbjudet att rasta hundar i stadsmiljön. Hundägare ombeds rasta sina hundar inomhus. Det sker genom att man låter hunden göra sina behov inomhus innan man går ut och motionerar den.

Hundar i barnvagn

– En del som inte vill låta hunden rasta sig inomhus tar med sig plastade, vadderade lakan ut, lägger på marken och låter hunden rasta sig, berättar Rikako.

Det är sällan man ser folk som promenerar med sina hundar inne i städerna. Istället sitter hundarna ofta i barnvagn när de går med sina mattar eller hussar på stan. Ägarna vill inte att de ska bli smutsiga. Det finns även de som låter hundarna bära blöjor.

När hunden blir gammal är det många som sätter den på ”hemmet” det vill säga särskilda ålderdomshem för hundar. Att ta beslut om att låta hunden somna in är ofta otänkbart.

– Kulturen är sådan att man inte kan ta beslut om någon annan varelses liv, berättar Rikako.

Impulsköpa hund

Men det finns också en annan sida av hundhållningen i Japan. Eftersom man kan köpa hund över disk i djuraffärer är det många som impulsköper hund. Det har lett till att det växt upp ett stort antal stora anläggningar för herrelösa hundar.

– Det var ett väldigt uppvaknande att man här i Sverige åkte hem till uppfödaren för att titta på och välja valp. Hundar var för mig något man köpte i affären, berättar Rikako.

Är du nyfiken att läsa mer om det mist sagt annorlunda hundlivet i Japan och Rikakos arbete hittar du en lång artikel i Härliga Hund, nummer 7 (2017).

Vill du prenumerera? Klicka på den här länken.