Fem sätt att bli med hund

Fem sätt att bli med hund

När man talar om att skaffa hund så tänker man kanske oftast i första hand på att köpa från en uppfödare. Men det finns fler sätt. Här får du veta mer om några av de vanligaste.

1. Köp genom kennel/hundägare

Vill du ha en särskild ras är det klokt att vända sig till rasklubben. De vet vilka som har eller väntar valpar och kan hjälpa dig att välja uppfödare. Även om du söker en vuxen hund kan du gå via rasklubben som ofta brukar hjälpa till även med omplaceringar. Har du träffat någon som har en trevlig hund av just den ras du söker, så fråga varifrån den kommer. Då kan du också få bra information och upplysningar om både rasen och kenneln.

Är du ännu inte helt säker på att rasen är rätt för dig? Här kan uppfödaren hjälpa dig om du frågar mycket och är ärlig med vem du är och det liv du lever.

Tänk på att populära raser kan dra till sig oseriösa uppfödare, ytterligare ett bra skäl att kolla med rasklubben. Att köpa av en uppfödare innebär att du har stöd av Konsumentköplagen, till exempel om det skulle vara något fel på hunden, detta eftersom uppfödaren är näringsidkare.

2. Köp av privatperson

Alla hundar, både valpar och vuxna hundar, rasrena som blandisar kan köpas via privatpersoner. Kanske är det någon som tagit en enstaka kull på sin rasrena tik, eller så är det blandrasvalpar som både kan ha en seriös ägare eller som kommit till utan större eftertanke.

Du har inte samma trygghet i lagen när du köper från en privatperson som från en uppfödare. Men om ni ser till att använda Svenska Kennelklubben, SKKs avtal så kan du ändå få ett tryggt köp.

3. Fodervärd

Att bli fodervärd kan vara ett bra sätt att prova på att ha hund, särskilt om du väljer en tjänstehund som ska utbildas exempelvis till ledarhund eller försvarsmaktshund. Hunden kommer leva som din i ditt hem, och ni kommer att få gå utbildningar tillsammans. Om hunden blir godkänd för sin uppgift så kommer den sedan att flytta ifrån dig vid cirka ett års ålder.

Väljer du att bli fodervärd åt en kennel så brukar uppfödaren vilja att hunden ställs ut och ofta tas en eller flera kullar. I de flesta fall åker tiken då till uppfödaren och föder och stannar där tills valparna är två månader. Därefter får du behålla eller köpa loss hunden.

4. Adoption

Många vill göra en god gärning och det är givetvis behjärtansvärt. Men tänk på att din hund kan ha levt ett tufft liv tidigare. Adopterar du en gatuhund vet du inte vad den har med sig i bagaget. Många gatuhundar kan ha svårt att umgås med andra hundar, vara otillräckligt miljötränade och rädda för folk. Tänk också på att vad ett jourhem ansett om hundens mående eller beteende i dess tidigare land behöver inte vara vad man sedan upplever när hunden kommit till Sverige. En hund som varit med om traumatiska händelser kan kräva mycket kunskap och tålamod. Enbart flytten i sig kan vara traumatiserande och livet på ett shelter i exempelvis Irland och en hemmiljö i Sverige skiljer sig åt. Har du fastnat för en rescue/hittehund (alla hundar från utlandet kommer inte från gatan), gäller såklart att tänka igenom sitt beslut noga av samma anledningar som ovan.

Kanske vill du göra en god gärning och ge en gatuhund ett nytt hem. Tänk då igenom saken noga – en gatuhund kan ha traumatiska upplevelser med sig i bagaget från sitt tidigare liv. Foto: Getty Images.

5. Ta över en omplacering

Anledningarna till att en hund omplaceras kan vara många. Det kan vara en husse som blivit sjuk, eller till och med avlidit, en tävlingshund som inte riktigt höll måttet, eller tvärtom – en sällskapshund med mer motor än ägaren mäktar med.

Att ta en omplacering kan bli hur lyckat som helst om den tidigare ägaren är öppen med eventuella problem. Det är inte helt ovanligt en anledning till att hundar omplaceras. ”Allergi i hemmet” är inte alltid sanningen …

Har du bestämt dig? Glöm inte att …

• Om du köper valp ska hunden vara veterinärbesiktigad, avmaskad, vaccinerad och ha ett friskintyg som är max sju dagar gammalt. Det är inte så dumt att kräva detta även för en vuxen hund. Kommer hunden från utlandet ska den ha ett EU-pass.
• Se till att du får ett köpekontrakt, detta kan laddas ned gratis från SKK.
• Om du vill prova först, exempelvis om du köper en omplacering; se till att det finns inskrivet i kontraktet att du kan lämna tillbaka hunden om det inte fungerar.
• Se till att hunden är försäkrad. Dolda fel-försäkring på valp är en bra idé.
• Anmäl ditt köp omgående till ägarregistret (obligatioriskt).

Aldrig smuggelhund!

Försäkra dig om att det inte handlar om en smuggelhund du står i beredskap att köpa. Den charmiga och billiga Blocketvalpen kan komma från en valpfabrik där tik och valpar lever och transporteras under fruktansvärda förhållanden, inte sällan drogade och bundna.

I många fall har smugglade hundar skiljts från sin mamma alldeles för tidigt, något som kan generera både hälso- och beteendeproblem. Illegalt införda hundar kan bära på farliga sjukdomar som rabies och dvärgbandmask och du riskerar att få en hund som är allvarligt sjuk. Exempelvis är rabies en dödlig sjukdom som är obotlig om behandling inte sätts in i tid. Rabies kan drabba alla varmblodiga djur och kan spridas från djur till människa.

Handeln med smugglade hundar kommer tyvärr att finnas så länge det finns människor som köper dem. Det bästa sättet att stoppa smugglingen är därför att inte köpa dem.

Text: Catharina Olsson-Lindh. Foto: Getty Images.