Det förekommer att människor lämnar narkotika på gator och parker, något som hundar riskerar att få i sig.

Hund dog av narkotika - veterinären berättar: "Får in liknande fall varje månad"

Under en promenad i Stockholm åt en hund amfetamin, och dog sedan på djursjukhus. Nu varnar en veterinär om att liknande fall ökar under sommaren.

I Stockholm fick hunden Kim av misstag i sig amfetamin under en promenad, och dog sedan till följd av narkotikaförgiftningen.  

Ägaren Hillevi Gantz upptäckte att något stod fel till när hon vaknade av att hunden betedde sig avvikande under natten.

– Jag vaknade av att han låg vid fotändan och snurrade runt ohejdbart. Det gick inte att få stopp på honom, säger Hillevi till mitti.

Trots att de sökte akut veterinärvård avled den 7 kilo tunga hunden sedan på djursjukhuset.

– Det var så brutalt alltihopa, han blev inte ens fem år. Men jag blir också arg. Folk ska veta att det ligger sånt här skit på Söders gator.

Flera liknande fall varje månad

Nu varnar veterinären om att flera liknande fall kommer till sjukhuset varje månad. 

– Det är inget som händer dagligen men absolut varje månad. Den här veckan har vi haft tre sådana patienter som jag känner till, berättar  Linnea Strååt, veterinär på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen, till mitti.

Enligt Linda Strååt är den vanligaste drogen som hundar råkar få i sig marijuana.

Ökning av fall under sommaren

Under sommaren kommer det in än fler fall där hundar fått i sig narkotika under sommaren. ibland flera per dag, enligt akutveterinären Mathilda Giertz på AWAKR Djursjukhus på Södermalm.

– Folk kastar ifrån sig fimpar med hasch i parkerna och hundarna tycker att det luktar gott.

– Det kan vara så att det har ökat eller så beror det på att det här området är mer centralt, säger hon.

Effekten av olika droger

Effekterna av olika droger på hundar varierar. Vid intag av marijuana kan en hund uppleva symptom som balansproblem, trötthet och inkontinens, med risken för allvarligare konsekvenser ökande beroende på mängden konsumerad substans. 

Amfetamin kan framkalla plötslig hyperaktivitet, cirkulär rörelse, hög puls och kroppstemperatur. Vid höga doser kan förgiftningen eskalera till allvarliga tillstånd såsom kramper och hjärtarytmi, och i värsta fall leda till döden.