Bilden är en genrebild och har inget med den aktuella händelsen att göra.

Förvarades i marsvinsburar - 36 hundar omhändertagna 

Länsstyrelsen har omedelbart tagit hand om 36 hundar efter en anmälan. Valpar hölls i marsvinsburar och flera av hundarna var i behov av veterinärvård. 

Den 1 mars 2024 inkom en anmälan till Länsstyrelsen gällande en kvinnas djurhållning. Samma dag gjorde Länsstyrelsen ett oanmält besök i bostaden i Eskilstuna och fann 36 hundar i dåligt skick. Samtliga hundar omhändertogs omedelbart.

Enligt anmälan luktade bostaden starkt av avföring och hundarna saknade mat och vatten. Anmälaren berättade också att åtta veckor gamla valpar hölls instängda i staplade burar avsedda för marsvin.

Länsstyrelsen fann ytterligare hundar i dåligt skick

När Länsstyrelsen anlände till platsen, fann de pudelvalpar instängda i kattreseburar som saknande mat och vatten. Dessutom upptäcktes en ensam chihuahua, som hade varit inlåst i en kattbur i cirka elva timmar utan vatten eller möjlighet till rastning, samt fem andra blandrasvalpar i en marsvinsbur.

Kontrollanterna fann även ett uthus som kvinnan inte hade informerat dem om, där åtta hundar förvarades. Dessa hundar hade otillräckligt utrymme och saknade vatten, mjuka liggplatser och värme. Även där fanns en ensam hund instängd i en marsvinsbur.

Sammanlagt behövde åtta hundar veterinärvård, medan 20 behövde pälsvård och 13 hade för långa klor.