Degknyten med vassa metallbitar har sedan 2020 spridits i Malmö. Bilden är en genrebild och har inget med det aktuella fallen att göra.

Efter dåden i Malmö: Tar hjälp av FBI för gärningsmannaprofil på "hundhataren"

En arbetsgrupp på Sydsvenskans redaktion samarbetar med en FBI-konsult för att gräva djupare i vem eller vilka som sprider farliga "hundbullar" i Malmö, och uttalar sig nu om deras teorier kring dåden.

Sedan år 2020 har Malmöpolisen rapporterat om 160 incidenter där hundar fått i sig bröd eller kött innehållande rakbladsvassa metallbitar eller glasskärvor. Efter en paus på nio månader har dessa obehagliga händelser återkommit till stadens gator.

– Man vill skrämma, terrorisera eller sätta skräck i en större mängd människor, säger Joakim Palmkvist, reporter på Sydsvenskan, när han kommenterar fenomenet i TV4s Efter fem.

Nu har Sydsvenskans reportrar har bildat en arbetsgrupp, kallad "Spårhundarna", för att undersöka brotten och ta reda på vem som ligger bakom dem. De har tagit hjälp av en FBI-konsult för att tillsammans ta fram en gärningsmannaprofil och förstå tankegångarna bakom handlingen.

– Vi ville ta reda på vilka tankemönster som ligger bakom att man agerar på det här sättet på det begränsade underlaget vi hade från grunden, var de är hittade och hur de är tillverkade.

Gärningspersonen kan lida av psykisk sjukdom

Sydsvenskans arbetsgrupp "Spårhundarna" tyder tecknen på att den skyldiga kan lida av en psykisk sjukdom.

– Vill man döda hundar? Det är inte helt säkert, man har nog en annan avsikt med det man gör. Man vill skrämma, terrorisera eller sätta skräck i en större mängd människor, säger Joakim Palmkvist.

– Det är en oerhörd övertygelse man behöver för att göra flera hundra sådana här bullar, och väldigt mycket tid.

Polisen i Malmö misstänker att flera gärningspersoner är involverade och att de agerar på olika platser och med olika metoder. Dock är inte Joakim Palmkvist övertygad om detta.

– Mitt intryck när det gäller bullarna så är det en och samma person. Det är så pass specifikt tillverkat, det krävs så pass mycket kunnande, säger han.

"Vill göra ett slags avtryck"

Palmkvist spekulerar om motivet bakom dessa handlingar:

– Jag tror att det är en person som vill ha uppmärksamhet, som känner sig kränkt sen en tid tillbaka och vill göra ett slags avtryck, säger Joakim Palmkvist och fortsätter:

– Det fina i kråksången här är att i sådana fall läcker den personen eller har läckt. Någon någonstans vet vem det här är.