En människa som är alaskan malamute, labrador och shar-pei? Ja, om man får tro ett av de framstående företagen för rastester för hundar.

DNA-test för hundar visade felaktiga resultat - sa att människa var hund

Marknaden för DNA-tester för hundar är värderat till miljardbelopp. Nu har ett framstående företag hamnat i blåsväder efter att ha skickat tillbaka positiva hundrasresultat för provstickor tagna på en mänsklig reporter. 

En reporter på WBZ News testade själv att ta DNA-test riktat mot hundar, och skickade in provsvaret till tre företag, rapporterar The Guardian. Två av företagen, Orivet och Wisdom Panel svarade att de misslyckades med att utföra rasidentifieringsanalysen. 

Men ett av företagen sade sig ge resultat på provsvaren.

Enligt den kanadensiska tjänsten "DNA my dog" var reportern 40 procent alaskan malamute, 25 procent labrador och 35 procent shar-pei.

Samma företag hade också tidigare skickat tillbaka liknande resultat för andra människor.

Ett annat exempel är Michelle Leininger, en hundägare från New Hampshire. Efter att ha skickat in sina prov till DNA My Dog förra året, fick hon tillbaka resultat som visade henne vara 40% border collie, 32% cane corso och 28% bulldogg.

Marknaden har ett värde på flera miljarder årligen

Inte bara är dessa resultat frustrerande för djurägare som söker svar om sina husdjurs arv, utan det kastar också en skugga över hela den växande marknaden för hund-DNA-tester. Enligt Zion Market Research, som värderade marknaden till över 2,5 miljarder kronor 2022, förväntas marknaden växa till över 7 miljarder kronor år 2030. 

Men med sådana felaktiga resultat riskerar förtroendet för branschen att skadas allvarligt.

Medan hundägare fortsätter att söka efter svar om sina fyrbenta vänners arv, är det uppenbart att branschen för hund-DNA-tester behöver ökad insyn, noggrannhet och ansvar för att återupprätta förtroendet för sina kunder. Felaktiga resultat är inte bara ett skämt utan ett allvarligt misslyckande i att leverera på sitt löfte om att ge klarhet och förståelse till djurägare världen över.