Nyfiken, uttråkad, klåda eller stress ?

Därför jagar hundar sin svans: 5 anledningar till beteendet

Det finns flera anledningar till varför en hund kan jaga sin svans. Dessutom visar en studie att ägaren ofta uppmuntrar beteendet.

Det kan vara både gulligt och se lustigt ut när en hund jagar sin svans, och anledningarna till varför kan variera. I en studie där hundar vid 400 tillfällen har jagat sin svans, så visade det sig att i över hälften av fallen åtföljdes beteendet av skratt eller uppmuntran från ägaren. För vissa hundar kan det här bli ett inlärningsbeteende där de inser att genom att jaga sin svans får de reaktion och uppmärksamhet från sin ägare.

Här är 5 anledningar till varför hunden jagar sin svans:

  1. Ren lek och nyfikenhet:
    Valpar och unga hundar kanske inte inser att svansen är en del av dem själva och kan därför jaga den bara för skojs skull.

  2. Uttråkning och understimulering:
    Äldre hundar kan jaga sin svans som ett tecken på understimulering och uttråkning. Om hunden är ensam under långa perioder kan svansjakt vara ett sätt att motverka tristess.  I sådana fall är det viktigt att ägaren ser till att hunden får tillräckligt med aktivitet och stimulans för att hålla dem nöjda och sysselsatta. 

  3. Uppmärksamhetssökande:
    Svansjakten kan vara ett sätt för hunden att söka uppmärksamhet från sin ägare. I vissa fall kan beteendet uppmuntras av ägaren, vilket förstärker det.

  4. Tvångsbeteende, stress eller smärta:
    Svansjakten kan vara ett tvångsbeteende som uppstår på grund av stress eller smärta i svansen till följd av en infektion.  Om din hund plötsligt börjar jaga sin svans och det inte verkar vara förknippat med lek eller uppmärksamhetssökande, kan det vara klokt att kontakta en veterinär för att utesluta eventuella medicinska problem.

  5. Svansen kliar:
    Ibland är förklaringen så simpel som att hunden upplever klåda i svansen och försöker lindra obehaget genom att bita eller slicka på den.