lycklig hund äldre kvinna oxytocin
Visste du att när vi tittar en hund i ögonen med kärlek blir vi lyckligare? Ämnet oxytocin utlöses nämligen av blotta blicken mellan oss och våra fyrbenta vänner.

Därför gör din hund dig lycklig! Forskaren: "Biverkningsfri medicin"

Visste du att när vi tittar en hund i ögonen med kärlek blir vi lyckligare? Ämnet oxytocin utlöses nämligen av blotta blicken mellan oss och våra fyrbenta vänner.

Kerstin Uvnäs Moberg är läkare, forskare, professor och Sveriges största auktoritet på oxytocin. I boken “Hundstund” skriver hon om hundlivets positiva inverkan på liv och hälsa.

Det är välkänt att hundar gör oss människor lyckliga, och anledningen bakom det är flera. Vi mår bra av att röra på oss och få frisk luft – som hundägare tillhör det vanligtvis vardagen att ta några promenader per dag. Promenaderna med din hund bidrar dessutom till lägre blodtryck och minskar risken för hjärtproblem. 

Men det är inte bara promenader som gör att vi mår bra av en hund. När vi interagerar genom mys och lek frigörs ämnet oxytocin i blodet, både hos människan och hunden. Oxytocin är ett hormon som naturligt finns i kroppen och beskrivs som kärlekshormonet, då de ger oss en känsla av välbehag. Hormonet dämpar också oro och smärta, gör att hjärtfrekvensen och blodtrycket sjunker, liksom nivån av stresshormonet kortisol.

Kerstin Uvnäs Moberg har forskat kring hur ämnet oxytocin påverkar oss.

– När du umgås med och tittar på en hund, så går oxytocinsystemen i gång - både i människan och hunden. När oxytocinsystemet aktiveras så får du mindre ont, känner mindre stress och blir lugnare.

Blott med ögonkontakten? 

– Ja, det börjar så. Du tittar på de vackra ögonen som lockar dig till att gå fram och klappa och pussa på hunden. Samma med bebisar, först tittar du i ögonen, sen ler man, sen klappar man. Det är ett medfött vårdande system som gör att man vill interagera. När det är små hundar vill man också ta om hand, att vårda. Inte bara sällskap utan att ta om hand.

– Det finns också ett antal tecken som pekar på att kroppens egna läkningssystem aktiveras. Detta är viktigt, det betyder att de finns ett sätt att skapa dessa effekter utan mediciner, säger Kerstin och fortsätter:

– Om en människa trivs med en hund så är det en biverkningsfri medicin. Det är förutsatt att du tycker om sällskapet med hunden. Då måste man tillskriva sig hunden eller förstå och lära sig. Eftersom hunden är något som du handskas med och interagera med hela tiden, gör det att du får i gång dessa positiva systemet i kroppen.