Blind man går över övergångsställe med blindkepp och ledarhund
Möter du ett ledarhundsekipage på hundpromenad? Det finns saker du bör tänka på.

6 saker att tänka på när du möter en ledarhund

Onsdagen den 24 april är ledarhundens dag. Ledarhundar är ovärdeliga som hjälp för många synskadade, men tyvärr är diskrimineringen bland ledarhundsförare utbredd. En del lämnar ledarhunden hemma av rädsla för att inte bli insläppta.

I Sverige finns ungefär 260 stycken ledarhundsekipage. Synskadades Riksförbund har länge larmat om att många som använder ledarhund blir diskriminerade, och nekas tillträde till lokaler som restauranger och butiker.

– De som använder ledarhund gör det för att kunna leva ett fritt och aktivt liv. Att då få vittnesmål om att ledarhundsförare avstår från aktiviteter för att de är osäkra på om de kommer att bli insläppta med sin hund, är beklämmande. Och lagstiftningen är otydlig kring vad som egentligen gäller, säger Niklas Mattsson, ordförande på Synskadades Riksförbund.

Var fjärde ledarhundsförare utsätts för hat, hot och våld

I och med en masteruppsats som kom tidigare i år presenterades för första gången siffor på hur diskrimineringen tar sig uttryck. Hälften av alla ledarhundsförare har utestängts från olika lokaler. För en av fyra händer det flera gånger om året. En fjärdedel av alla ledarhundsförare har utsatts för hat, hot och våld. Det kan till exempel handla om att någon kastar sten, snöboll, vattenballonger eller smällare mot ledarhundsekipaget.

Av ledarhundsförarna har dessutom 51 procent uppmanats att lämna hunden i ett rum bredvid. För att inte bli utestängda eller få andra problem lämnar 40 procent av ledarhundsförarna sin ledarhund hemma. På så vis blir hunden inte en black om foten och man kan vara säker på att bli insläppt. En liknande hanteringsstrategi är att både hund och hundförare stannar hemma och avstår från att delta i olika aktiviteter, så gör 37 procent av alla ledarhundsförare. Det negativa bemötandet sker på de flesta samhällsområden, de vanligaste platserna för ledarhundsförarna är restaurangbranschen, färdtjänsten och på gym.

Nyligen fälldes en researrangör i Falköping för att ha nekat en kvinna med ledarhund tillträde på en buss. En stor gymkedja svängde även för en tid sedan i frågan om ledarhundar är välkomna in på gymmet eller inte.

6 tips för dig som möter ledarhundsekipage i ditt yrkesliv:

 1. Sära aldrig på förare och ledarhund. De är ett ekipage.
 2. Tänk på att ledarhunden först och främst är ett hjälpmedel.
 3. Tilltala eller klappa aldrig en ledarhund i sele.
 4. Utgå ifrån att föraren känner sin hund bäst och vet vad som fungerar.
 5. Informera gärna ifall det finns andra hundar i lokalen.
 6. Tänk på att hundförbud inte innebär ledarhundsförbud. Var medveten om att ledarhundar normalt har tillträde till alla lokaler som är öppna för allmänheten, inklusive restauranger och matbutiker.

6 tips till hundägare:

 1. Distrahera aldrig en ledarhund för då riskerar du att utsätta ledarhundsföraren för fara.
 2. Låt aldrig din hund gå nära eller hälsa på en ledarhund, varken i eller utan koppel. Om du låter din hund gå fram och hälsa riskerar ledarhunden att tappa fokus på sitt viktiga jobb.
 3. Berätta gärna att du är i närheten och om du eventuellt har en hund med dig.
 4. Säg inte ledarhundens namn, ta inte ögonkontakt, mata inte hunden och prata inte med den. Det är alltid bäst att behandla ledarhunden som om den är osynlig.
 5. Klappa aldrig en ledarhund med ledarhundssele på. När hunden är oselad kan du fråga hundföraren om du får hälsa. Respektera om denne säger nej.
 6. Ropa inte väganvisningar, ta inte tag i armen eller avbryt inte när en ledarhundsförare korsar en gata. Är du orolig för personens säkerhet kan du fråga om den behöver hjälp.

Källa: Synskadades riksförbund, Sveriges ledarhundsförare